Швейцария проверява медийна информация, че Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ и германското разузнаване са използвали технология на швейцарска компания за разшифроване на тайна информация на други държави.

Информацията съобщава "Ройтерс", позовавайки се на Министерството на отбраната на Швейцария.

Компанията Crypto AG продала оборудване за направа на кодове на Иран, латиноамерикански държави, Индия, Пакистан и десетки други страни. Технологията е променена, за да позволи на ЦРУ и на германското външно разузнаване (BND) да разбият кодовете, съобщават "Вашингтон пост" и германските и швейцарските ZDF и SRF.

Медиите се позовават на класифицирана информация на ЦРУ. Част от нея датира от 1992 г., когато един от служителите на компанията е арестуван и е задържан в Иран за 9 месеца по подозрение в шпионаж.

Тогава компанията определи информацията, че е таен актив на западни разузнавателни служби като "невероятна конспиративна теория", според информация на германското списание "Фокус", която е подробно описана в книга по темата през 1994 г.

След като се появила нова информация за компанията в края на миналата година, през януари швейцарското правителство назначи бивш съдия от Върховния съд на Швейцария да разследва дейността на Crypto AG и фактите по темата, се казва в съобщение на швейцарското военно министерство.

Допълва се, че обсъжданите събития датират от 1945 г. и е трудно да се възстановят и тълкуват в днешния контекст.

Съдията ще докладва в края на юни.

Най-малко четири държави - Израел, Швеция, Великобритания и неутрална Швейцария - са знаели за операцията, известна като "Операция Рубикон".

Компанията е ликвидирана през 2018 г. Наследник е компанията Crypto International, собственост на шведа Андреас Линде. От Crypto International увериха, че нямат връзки с ЦРУ или германските служби.

"Вашингтон пост" посочва и друга компания - CyOne Security, която също отрича да е замесена.

Crypto AG направила милиони долари от продажба на техника на повече от 120 държави. Но никой от клиентите не е бил наясно, че Crypto AG тайно е била под контрола на ЦРУ по време на изключително противоречиво партньорство с германските служби.