Централното разузнавателно управление публикува близо 470 000 документа за бившия лидер на "Ал Кайда" Осама бин Ладен, информира БиБиСи.

Новите материали включват личния му дневник, документи, аудио и видеофайлове.

Така ЦРУ за четвърти път разкрива документи за Бин Ладен, открити по време на операцията срещу него в Аботабад в Пакистан.

Днес публикуваме писма, видео и аудиоматериали на "Ал Кайда", които ще дадат възможност на американците да научат повече за плановете и работата на тази терористична организация, се казва в съобщение на директора на ЦРУ Майк Помпео.

В съобщението се допълва, че разкриват и генезиса на разделението между "Ал Кайда" и ДАЕШ ("Ислямска държава"), както и стратегическите, идеологическите и религиозни разногласия в "Ал Кайда" и съюзниците им.

Новите документи показват усилията на терористичната организация да се възползва от Арабска пролет и опитите да подобри медийния си имидж, допълват от ЦРУ.

При акцията в Пакистан са иззети също холивудски филми, анимационни и три документални филма за Бин Ладен. Има и видео със сватбата на сина на Бин Ладен. Хамза бин Ладен сега е в 20-те си, в момента не се знае къде е.

Предишни документи намекваха, че Бин Ладен е подготвял Хамза за лидер на "Ал Кайда".