ЦРУ оповести нови правила за по-добра защита на личните данни на американците по време на разузнавателните си операции, съобщава "Франс прес".

Новите рестрикции, наложени от главния прокурор на САЩ само два дни преди Доналд Тръмп да стане президент, ще принудят ЦРУ, чиято задача е да се съсредоточава върху проблеми и заплахи в чужбина, да съхранява личните данни на американците при разузнавателни операции до 5 години.

До този момент, според изпълнителна заповед от 1981 година на бившия президент Роналд Рейгън, не бяха стриктни правилата по отношение как разузнавателната агенция борави с такива данни.

ЦРУ трябва да филтрира разследванията на чуждестранни цели, но като се има предвид естеството на телекомуникациите по света и интернет и цялата електронна информация в тях, невъзможно е да не се събира и информация за американски граждани.

Например, ЦРУ отбеляза, че ако изземе твърдия диск от компютъра на хакер от чужбина, в него може също да има много информация за американци. В такъв случай ще има стриктен контрол при боравене с такава информация и агенцията лично "трябва да поема разумни стъпки за ограничаване на събраната информация само до това, което е необходимо, за да се постигне целта при събирането й", се казва в съобщение на агенцията.

Такава информация, анализирана или не, трябва да бъде премахната в рамките на пет години, за да е сигурно, че агенцията няма да я притежава безсрочно.

Новите правила затягат ограниченията също относно как агенти на ЦРУ могат да участват в организации в САЩ по време на разузнавателни операции.

Администрацията на Барак Обама беше притискана да увеличи защитата на личните данни на американците, след като стана ясно, че Агенцията за национална сигурност е подслушвала милиони американци.