Страх и хаос обхванаха Кабул от неделя, когато талибаните ефективно взеха контрола над Афганистан, с което бързо и решително сложиха край на подкрепяното от САЩ афганистанско правителство и 20-годишната американска война в страната, пише Джинит Жаин за "ОпИндия". 

В светкавично настъпление след обявяването от Джо Байдън пълно изтегляне от Афганистан, талибаните погълнаха град след град, оставяйки Кабул като последния голям град под контрола на афганистанското правителство. Но в неделя талибаните нахлуха в града и го поставиха под свой контрол, сваляйки афганистанското правителство и принуждавайки президента Ашраф Гани да се евакуира, както се опитват много други негови на съграждани и чужденци.

В интернет се появиха шокиращи изображения на изпаднали в паника хора, които искат да избягат от страната. Хиляди се стичаха към летището в Кабул. Видеоклипове показаха афганистанци, които опитват панически да се качат на самолетите, като някои от тях дори се вкопчиха в колелата, в опит да избягат от страната, която се е на талибаните.

Тъй като талибаните си възвърнаха хегемонията в Афганистан, множество терористи, принадлежащи към групата, излязоха по улиците на Кабул, размахвайки картечници и белите знамена на талибаните. Знамето на талибаните се състои от бял фон с ислямска Шахада, изобразен върху него в черно. Интересното е, че е в пълен контраст с този, използван от ДАЕШ, чийто флаг има черен фон с ислямска Шахада, отпечатан в бяло.

И така, означава ли разликата в цвета на двата знамена, че двете терористични групи спазват различни ислямски доктрини? Или просто е съвпадение, че двете терористични организации имат обратна комбинация от цветове в знамената си, може би това ги разделя? Нека се опитаме да разберем какво означава финото разграничение, ако наистина има такова, между знамената на талибаните и ДАЕШ.

Разликата в знамената на ДАЕШ и талибаните

Със своите дела и декларации и талибаните, и ДАЕШ се характеризират като последователи и популяризатори на пуританската версия на исляма. И двете групи настояват, че предприемат ислямски джихад, за да установят върховенството на исляма на контролираните от тях територии. Целта на ДАЕШ за създаване на ислямски халифат и прекръстване на Афганистан като "Ислямско емирство Афганистан" от талибаните е свидетелство за вярността на двете групи към ислямския джихад.

Талибаните, които са значително по-стара група от ДАЕШ, първоначално използваха обикновен бял флаг, докато отблъскваха нахлуващите съветски сили по време на Гражданската война в Афганистан. Когато поеха контрола над Кабул през 1996 г. и създадоха Ислямско емирство Афганистан, белият флаг се превърна в национален флаг на страната, представляващ "чистотата на тяхната вяра и правителство". По-късно през 1997 г. талибаните добавиха ислямската Шахада към знамето си.

ДАЕШ, от друга страна, е сравнително скорошен феномен, който стана известен след изтеглянето на САЩ от Ирак. Една от причините, да бъдат забелязани веднага, бе склонността им да използва неописуема жестокост спрямо всичко, което смятат за врагове на исляма, включително немюсюлманите. Появата на организациите в социалните медии също подпомогна възхода на ДАЕШ, които използват онлайн платформите докрай, за да покажат своето зверство и вековната мечта за създаване на ислямски халифат. Терористичната група редовно споделяше снимки на бойци на ДАЕШ, носещи черен флаг с ислямска Шахада.

Шахада е ислямска клетва, един от петте стълба на исляма и част от Адхан. Той декларира вяра във върховенството на Аллах и приемането на пророка Мохамед като пратеник на Бога. Шахадата гласи: "Свидетелствам, че никой не заслужава поклонение освен Бог и свидетелствам, че Мохамед е пратеникът на Бог."

Историята на знамената на армии на ислямските халифати

Тази декларация за превъзходството на исляма над другите религии не е съвременна конструкция. Всъщност е толкова стара, колкото и самият ислям, още от времето на пророка Мохамед, който сам е водил различни завоевания, за да разпространи посланието на исляма. Според много исторически разкази самият пророк Мохамед е водил набег и унищожил около 360 идола, разположени на място в Кааба в Мека.

След смъртта на Мохамед неговите последователи с цел разпространение на исляма ръководят въоръжено завоевание и създават халифати. Докато много от тях се приближаваха до Европа, Африка и Централна Азия, значителна част от тях напредваха към Южна Азия и Индийския субконтинент. В този процес тези групи са водени от владетели, които събраха армии, призовавайки вярващите да се присъединят към техния "джихад", за да установят върховенството на исляма.

Тези владетели, както всеки друг владетел, имат знамена, които да представляват тяхната група и тяхната власт. Някои от тези владетели представляват малки групи, империи и най-важното - халифати, които по същество са ислямски държави, създадени и управлявани от последователи на пророк Мохамед и неговите потомци. Тези халифати имат дълбоко значение, като се има предвид, че те заемат обширна географска област и използват насилие за да принудят целия свят да приеме исляма. Не-мюсюлмански жители на тези халифати са принудени да приемат исляма, в противен случай те са подлагани на жестокости. С течение на времето арабските мюсюлмани завладяват огромно пространство и създават имперски структури, за да институционализират разпространението на исляма.

Докато знамената се различават, ДАЕШ и талибаните имат обща цел - да постигнат върховенство на исляма

Историята на знамената, използвани от такива групи и халифати, обяснява защо ДАЕШ използва черен флаг с бяла ислямска Шахада, а талибаните предпочитат бял флаг с черна ислямска Шахада.

Има много хадиси (устно предание за Мохамед или записи), в които се споменава, че дори самият пророк Мохамед е използвал черен флаг, когато е водил завоевания. Рашидунският (арабски) халифат, първият халифат след смъртта на Мохамед, също използва черния флаг. Според статия, публикуван в The Atlantic, дизайнът на знамето на ДАЕШ - "Ислямска държава" е вдъхновен от знамето, използвано от Мохамед.

На знамето на ДАЕШ има "Мохамед е Божият пратеник" е подредено в черно в бял кръг. Предполага се, че дизайнът на кръга е вдъхновен от печата на пророка, използван върху набор от букви, които сега се съхраняват в турския дворец Топкапъ. Твърди се, че писмата са написани от името на Мохамед. Много по-ранни халифи в Централна Азия наследяват печата на пророка и се смята, че "Ислямска държава" имитира тези древни халифи и печата в знамето си.

Омаядският халифат обаче, вторият халифат след смъртта на Мохамед, нарушава традицията да използва черни знамена и вместо тях използва бели. Времето, в което е управлявал Омаядският халифат, е времето, когато Индия е ударена от ислямските нашествия от Централна Азия през Афганистан.

Това може да е една от причините талибанските терористи да се идентифицират с бял флаг, тъй като той е използван от Омаядския халифат, който се възприема като началото на изпълнението на пророчество, което се отнася до пълното завладяване на Индия от ислямските сили. Пророчеството, че ислямът ще царува един ден в Индия и остава една от основните цели на съседи на Индия. Това пророчество е от поредица, в която се цитира падането на Константинопол, за което ислямът е благодарен на Османската империя, но още чаката да се сбъдне пророчеството за падането на Рим.

Тези пророчества мотивират много ислямски терористични групи, те вярват в тях и водят войни срещу Индия. Тези пророчества освен войната, имат кървава история, тъй като водят до геноциди и други престъпления срещу човечеството. От друга страна, ДАЕШ предпочита черния флаг, тъй като се асоциира повече с халифатите, които са съсредоточени в Ирак и Централна Азия в своето господство и контрол.

Като такива, халифатите са неразделна част от ислямската концепция за умма (арабската дума за нация), която призовава за всеобщо мюсюлманско братство и идеята за създаване на наднационална общност с обща история. Това е проява на факта, че всички мюсюлмани трябва да са едно и също, като разликата в националността е само преходна, която трябва да бъде отхвърлена, след като бъде постигната целта за пълна ислямизация на невярващите.

На пръв поглед, различни ислямисти и джихадисти, принадлежащи към различни терористични организации и групи, може да изглежда, че постигат своите собствени цели, но в действителност всички те се стремят да покорят целия свят под един ислямски халиф. Освен това не само белите или черните знамена представляват джихадистки групи с цел установяване на ислямски халифати. Други знамена, например знамето на Турция, вдъхновено от флага на Османската империя, са червени на цвят. По същия начин зеленото е друг цвят, който се среща много в ислямската история. Това е цветът на знамето на Фатимидския халифат, последният от четирите арабски халифата.

Какъвто и да е цветът на знамето - бяло, черно, червено или зелено - манталитетът остава същият - установяване на върховенство на исляма. Също така заплахите за немюсюлманите, което джихадистите считат за честна игра, с насилие да им се промени вярвта, с потискане, преследване, убиване, за да постигнат целта за създаване на ислямски халифат.

През 2016 г., имам в Канада пуска видео, че "пророкът Мохамед каза, че Константинопол ще бъде завладян. Това беше столицата на Византийската империя ... също като Ватикана днес, той беше столица на всички християни по света. Той бе завладян и става Турция. Пророчествата на пророка Мохамед се сбъднаха. Но някои пророчества все още не са се сбъднали. Очаквайте ги с нетърпение, защото пророкът Мохамед каза, че Рим ще бъде завладян и ще бъде завладян", пише тогава "Таймс оф Израел".

Ердоган: Европа да поеме отговорност за бежанците от Афганистан

Ердоган: Европа да поеме отговорност за бежанците от Афганистан

Лъжи са твърденията, че в Турция имало 1.5 милиона афганистанци