Лидерът на основната турска опозиционна партия внесе жалба в европейски съд заради резултата от референдума през април, който увеличава правомощията на президента Реджеп Ердоган, докато води 425-километров протестен марш, съобщава Ройтерс.

Преди да започне 20-ият ден от марша лидерът на Републиканската народна партия (РНП) Кемал Кълъчдароглу се подписа под жалба до Европейския съд по правата на човека.

Държавният съвет на Турция отхвърли иск на опозицията за касиране на резултатите от референдума за конституционни промени на 16 април. Републиканската народна партия (РНП) внесе жалба в Държавния съвет на Турция относно решението на Върховната избирателна комисия да приеме за валидни бюлетините без официални печати.

"Решението на Върховната избирателна комисия прави референдума незаконен. Обърнахме се към Европейския съд по правата на човека", каза Кълъчдароглу пред журналисти в град Измит на около 100 километра източно от Истанбул.

68-годишният политик инициира марш от Анкара до Истанбул на 15 юни, след като заместникът на партията Енис Бербероглу беше осъден на 25 г. затвор за шпионаж. Той е първият депутат от партията, който е вкаран в затвора след неуспешния опит за преврат през юли 2016 г.

На референдума 51,4% от турците одобриха конституционните промени, които увеличават властта на Ердоган.