Прокуратурата в Истанбул поиска присъди между 7 и половина и 15 години затвор за шестима подсъдими, сред които е и представителят за Турция на международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" Танер Кълъч, предаде БНР.

Обвиненията срещу Кълъч са за членство в терористична организация, а срещу другите му петима колеги - за подпомагане на терористични организации. Обвинението поиска освобождаване на другите петима подсъдими, сред които и двамата чужденци - германски и шведски правозащитници.

Групата от 11 души беше задържана през юли 2017 г. на семинар, посветен на електронната сигурност на активистите за граждански права, който се провеждаше на остров Бююкада - един от Принцовите острови край Истанбул.

Танер Кълъч прекара над 14 месеца в предварителния арест преди да бъде пуснат под гаранция през август 2018 г.

Турските власти са открили движение по сметките на Кълъч, което определят като съмнително. Посочва са също, че той е използвал приложението за мобилна криптирана комуникация "ByLock", използвано предимно от членове на движението на проповедника Фетулах Гюлен.

От "Амнести интернешънъл" заявиха, че в продължение на 2 години и 9 съдебни заседания обвинението не е предложило никакви достоверни доказателства за "абсурдните обвинения" срещу групата.

Следващото заседание по делото беше отложено за 19 февруари 2020 г. и се очаква тогава да бъдат произнесени присъдите.