Върховната избирателна комисия на Турция отхвърли исканията на опозицията за анулиране на резултатите от референдума, съобщават турски медии.

Решението е взето на среща на комисията. 10 членове на комисията отхвърлиха искането за отмяна на резултата от вота заради нарушения, докато един член гласува за касиране на вота.

Републиканската народна партия обяви на 18 април, че ще оспорва резултата от референдума, който реално увеличава правомощията на турския президент Реджеп Ердоган и превръща системата от парламентарна в президентска.

51,4% от турците гласуваха за промени в конституцията. 

Веднага след националното допитване международни наблюдатели, следили предизборната кампания и гласуването на референдума в Турция, съобщиха, че проведеният изборен процес не отговаря напълно на международните стандарти.

От Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) обявиха, че решението на турската избирателна комисия да приеме като валидни бюлетини тези без официални печати подкопава важна предпазна мярка срещу измами.

Наблюдателната мисия описа серия от нарушения на референдума, включително изопачена предизборна кампания в полза на "да" на конституционните промени, заплахи срещу кампанията против промените и фактът, че въпросът на референдума не е бил поместен на бюлетината за гласуване.

Кампанията за референдума в Турция е проведена при "неравни условия" и преброяването на гласовете е помрачено от процедурни промени, според ОССЕ.