Турски съд наложи постоянен арест на директорката на новините на опозиционната медия "Ода ТВ" Мюйессер Йълдъз в Анкара и на турски военен, съобщи БНР.

Двамата са обвинени в политически и военен шпионаж. Съдът е приел, че сериозността на деянието и възможността за унищожаване на доказателства или вероятността да се укрият оправдават мярката.

Анкарският кореспондент на друг опозиционен канал - "ТЕЛЕ 1" - Исмаил Дюкел беше освободен под съдебен контрол.

Журналистите Йълдъз и Дюкел бяха арестувани в домовете си рано сутринта на 8 юни.Журналистите и военният са били разпитани от прокурор в отдела за разследване на тероризъм. Прокурорът е поискал от съда да остави и тримата в ареста.

Мюйессер Йълдъз е четвъртият арестуван журналист от канала "Ода ТВ". На 6 март бяха задържани други трима нейни колеги, сред които програмният директор Баръш Пехливан и ръководителят на новините на канала Баръш Теркоглу, който е автор на нашумяла книга, в която проследява влиянието на различни ислямски религиозни братства в турската политика и държавна администрация. От задържането им досега те се намират в предварителен арест.

Обвиненията в издаване на държавна тайна са заради излъчваните на 3 март кадри от погребение на служител на турското разузнаване, загинал в Либия.

В излъчения от медията материал не беше съобщена фамилията му и мястото на погребението. На кадрите се виждат местни политици и венци. Имената и чиновете на двама турски разузнавачи, загинали в Либия, бяха съобщени в Меджлиса на 26 февруари от депутата от опозиционната Добра партия Юмит Йоздаг.

За разпространяване на същата новина бяха повдигнати обвинения и срещу журналисти от вестниците "Йени чаа", "Йени Яшам" и "БирГюн".