Турция на 27 август "прихвана" шест F-16 на гръцките ВВС над Средиземно море. Това съобщиха от турското министерство на отбраната.

"На 27 август 2020 г. шест самолета F-16, принадлежащи на Гърция, излетяха от Крит към Република Кипър и се приближиха до региона, за който е издадено международното уведомление NAVTEX. Нашите изтребители F-16 им попречиха да се приближат до този регион и ги принудиха да напуснат региона ", се казва в съобщението.

Турският президент Реджеп Ердоган вече заяви, че Анкара е готова с всички възможни средства, включително военни, за да защитава интересите си в Средиземно, Егейско и Черно море.

По-рано Турция едностранно започна да работи върху разработването на полезни изкопаеми в изключителната морска зона на Република Кипър. Европейският съюз многократно осъжда действията на Анкара, но работата продължава и до днес.

Кипър де факто е разделен на гръцка и турска общности от 1974 г. насам. През 1983 г. кипърските турци едностранно провъзгласяват "Турската република Северна Кипър". Държавата не е призната от световната общност. Анкара подкрепя самопровъзгласилата се държава и твърди, че я развива въз основа на интересите на кипърските турци.