Турските власти издадоха заповед за арест на собственика и на трима служители на опозиционен вестник. Това съобщи източник от полицията и изданието, цитирани от Ройтерс.

Действията на правителството са част от продължаващата кампания срещу медиите.

Четиримата са обвинени в извършване на престъпления от името на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен. Живеещият в изгнание в САЩ проповедник е обвиняван за неуспешния опит за преврат през юли 2016 г.

Турската полицията е претърсила жилищата на собственика и на тримата служители на вестник "Сюдзю" (Sozcu), който критикува президента Реджеп Ердоган и управляващата Партия на справедливостта и развитието. Също е задържан интернет редакторът на вестника, поясни източникът от полицията.

Той добави, че собственикът на вестника в момента е в чужбина.

Държавната Анадолска агенция информира, че обвиненията срещу четиримата включват опит за "убийство на президента" и "въоръжено въстание против правителството на Турция".

Метин Йълмъз, главният редактор, потвърди полицейската акция, но отхвърли обвиненията, подчертавайки, че вестникът отдавна критикува Гюлен и поддръжниците му.

"Единственото нещо, което правим, е журналистика. Но и това в тази страна вече е престъпление. Разкриването на истината, критикуването и писането на истории - всичко това е престъпление", добави той.

От юли 2016 г. турските власти са затворили повече от 130 медии и са вкарали в затвора повече от 150 журналисти.