Турция е готова да започне преговори с Египет за делимитацията на морските зони в Средиземно море, при условие че Кайро зачита границите на континенталния шелф на Анкара и отношенията между страните се подобрят, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от "Спутник".

Оценяваме положително стъпките на Египет - те провеждат своите сеизмични изследвания, а не навлизат в нашите води. Фактът, че Египет зачита границите на нашия шелф е положителен. В зависимост от състоянието на двустранните ни връзки с Египет, Турция може да договори морско разграничаване в Източното Средиземноморие ", каза Чавушоглу пред журналисти в Анкара.

Турция се обяви срещу "морското" споразумение между Гърция и Египет

Турция се обяви срещу "морското" споразумение между Гърция и Египет

Анкара в сблъсък на интереси с двете държави

През ноември 2019 г. Турция подписа споразумение с базираното в Триполи либийско правителство за присвояване на лъвския дял от средиземноморските води, които Гърция счита за част от изключителната си икономическа зона. Гърция обвини Турция в нарушаване на нейния суверенитет, след като Анкара публикува карта, която показва, че Турция е взела значителна част от морската територия на Атина.

През август Гърция подписа споразумение с Египет за делимитацията на изключителна икономическа зона в Източното Средиземноморие. Анкара незабавно обяви споразумението за "нищожно", аргументирайки, че разграничената зона принадлежи на турския континентален шелф, и отговори с възобновяване на сеизмичните изследвания в Източното Средиземноморие.