Франция е отговорна за дестабилизирането на ситуацията в Либия. Така отговори Министерството на външните работи на Турция след критика от страна на френския президент Еманюел Макрон, информират медии.

Ердоган: ОАЕ финансира наемници в Либия

Ердоган: ОАЕ финансира наемници в Либия

Абу Даби "доставя оръжия и боеприпаси"

Макрон разкритикува турската политика към северноафриканската държава. Президентът на Франция обвини турския президент Реджеп Ердоган в нарушаване на споразуменията, постигнати на конференцията за Либия в Берлин, които призовават за въздържане от намеса в конфликта.

"По време на пресконференция с гръцкия премиер, президентът на Франция Еманюел Макрон още веднъж се опита да изрази нереалистичните си оплаквания по адрес на нашата държава. Франция носи основна отговорност за проблемите в Либия от избухването на кризата през 2011 г. Не е тайна, че оказва пълна подкрепа на (командира на Либийската национална армия Халифа) Хафтар, за да получи право на контрол над природните ресурси на Либия", се казва в съобщение на турското външно ведомство.

53-ма загинали при въздушни удари на съюзници на Хафтар в Либия

53-ма загинали при въздушни удари на съюзници на Хафтар в Либия

Това е станало през юли миналата година

Говорителят на министерството описа офанзивата на Хафтар като най-сериозната заплаха за либийската териториална цялост и суверенитет.

"Основното решение на Берлинската конференция, необходимо да започне политическият процес, е да се гарантира трайно спиране на огъня. Ако Франция иска да допринесе за изпълнението на решенията от конференцията, трябва да прекрати подкрепата си за Хафтар", призова говорителят.

Пробиха оръжейното ембарго срещу Либия

Пробиха оръжейното ембарго срещу Либия

Нови проблеми за ООН