ООН в понеделник заяви, че чуждестранните военни самолети, подпомагащи фелдмаршал Халифа Хафтар в Либия, са отговорни за убийството на поне 53 мигранти и бежанци в център за задържане близо до Триполи миналия юли, предаде Анадолската агенция.

Заключението се съдържа в доклад на 13 страници, публикуван от Мисията за подкрепа на ООН в Либия и Службата на ООН за правата на човека въз основа на посещенията в района, анализ на видео кадри и други доказателства, както и последващи интервюта с оцелели и свидетели.

Въздушните удари вероятно са извършени от самолети, принадлежащи на чужда държава.

Докладът не споменава нито една чужда държава във връзка с въздушния удар, но Обединените арабски емирства (ОАЕ) бяха обвинени в участие в авиационни удари. ОАЕ обаче отрече тези обвинения.

Според доклада, въздушният удар в центъра за задържане в Тайура, близо до столицата Триполи, е един от най-смъртоносните инциденти, откакто в Либия миналия април избухнаха нови военни действия и заслужава по-нататъшно разследване.

От миналия април военната офанзива на Хафтар срещу международно признатото правителство на Либия отне живота на повече от 1000 души.

Пробиха оръжейното ембарго срещу Либия

Пробиха оръжейното ембарго срещу Либия

Нови проблеми за ООН

Съветът за сигурност на Организацията на обединените нации призова по-рано враждуващите страни в Либия да сключат споразумение за прекратяване на огъня възможно най-скоро и да проправят пътя за прекратяване на продължителния конфликт в северноафриканската страна, съобщиха световните информационни агенции.

Съветът направи това изявление, след като в германската столица Берлин през уикенда беше проведена среща на върха за либийската криза, на която бе създадена военна комисия, която трябва да определи начини за прекратяването на военните действия.

Лидери от Турция, Русия, Египет, Франция, Италия, Великобритания и Съединените щати, както и Сарадж и Хафтар, присъстваха на подкрепяната от ООН среща в Берлин, за да помогнат за установяване на "постоянно" прекратяване на огъня между враждуващите страни.

Заключителното комюнике на еднодневната среща на върха призова всички заинтересовани страни в продължаващия конфликт да удвоят усилията си за трайно спиране на военни действия, деескалация и прекратяване на огъня.

Освен това участниците на срещата обещаха да не се намесват във вътрешните работи на Либия и нейния смъртоносен конфликт.

Чавушоглу: Хафтар иска военно решение в Либия

Чавушоглу: Хафтар иска военно решение в Либия

Турция продължава обучението на военните сили на правителството в Триполи

Турция наскоро постигна военно споразумение с либийското правителство да изпрати войски в северноафриканската страна и да помогне срещу атаките на Хафтар.

Страната, богата на петрол, потъна в хаос през 2011 година.

Правителството на Сарадж оттогава се опитва да установи ред.