Иран и Турция ще работят съвместно за предотвратяване разпадането на Ирак и Сирия и намаляване на напрежението в региона.

Това заяви иранският президент Хасан Рохани на пресконференция след среща с турския си колега Реджеп Ердоган в Техеран, информират Ройтерс и турски медии.

"Искаме сигурност и стабилност в Близкия изток...референдумът за независимост в Иракски Кюрдистан е религиозен заговор на чуждестранни държави, който е отхвърлян от Техеран и Анкара", изтъкна Рохани в присъствието на Ердоган.

По думите му Анкара и Техеран разглеждат референдума като незаконен и ще поддържат контакт само с правителството в Багдад.

Снимка 315999

Източник: ЕПА

Отделно Ердоган обяви, че Турция и Иран са постигнали съгласие за съживяване на финансовите им сектори чрез сътрудничество между централните банки на двете държави.

Рохани съобщи, че търговията между Турция и Иран ще се извършва с националните валути. Според него три гранични пропускателни пункта ще работят 24 часа по турско-иранската граница, за да се увеличи търговският обмен до 30 милиарда долара.

Двамата лидери обсъдиха въпроси от двустранен и международен характер.

По време на еднодневното посещение Ердоган ще се срещне и с върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменеи.

Двете страни започнаха военни учения до границите си с Ирак преди референдума в Иракски Кюрдистан.