Президентът на Турция Реджеп Ердоган отхвърли призивите и критиките, че Анкара трябва да се откаже от покупката на руски зенитно-ракетен комплекс С-400, информира ТАСС, позовавайки се на телевизия NTV.

Всички казват, че трябва да се откажем от покупката на С-400. Защото да се отказваме? Ние имаме право да използваме различни системи и не считаме, че имате право да ни критикувате, каза той в град Бурудур.

Турция няма да позволи на САЩ да инспектират руските С-400

Турция няма да позволи на САЩ да инспектират руските С-400

Опроверга информации в медиите

През миналата седмица турският лидер потвърди, че Анкара няма намерения да се отказва от сделката с Русия. Ердоган отбеляза, че Турция разчита на Москва да достави системите до юли 2019 г.

По-рано днес директорът на руската корпорация Ростех Сергей Чемезов коментира, че доставката на С-400 за Турция ще бъде завършена до края на годината.

Кремъл: Доставката на „Пейтриът” няма да повлияе на сделката между Анкара и Москва за С-400

Кремъл: Доставката на „Пейтриът” няма да повлияе на сделката между Анкара и Москва за С-400

Tурция няма да допусне американски специалисти до С-400

През септември 2017 г. Турция закупи С-400 от Русия за 2,5 милиарда долара. Така Турция ще стане първата страна членка на НАТО, която ще се сдобие с руските комплекси.

САЩ предупредиха, че ако Анкара не промени решението си, Вашингтон може да наложи санкции и качествено да се изменят двустранните отношения. САЩ също така могат и да не доставят изтребители Ф-35 на Турция.