Турция, Иран и Ирак се съгласиха да обмислят контрамерки срещу кюрдите в Северен Ирак във връзка със запланувания референдум за независимост.

Това съобщава турската държавна агенция Анадола, цитирана от Ройтерс.

В съвместна декларация външните министри на трите държави изразяват безпокойството си, че референдумът би заплашил успехите на Ирак срещу ДАЕШ ("Ислямска държава") и повтарят притесненията си от нови конфликти в региона, допълва агенцията.

"Министрите подчертават, че референдумът няма да облагодетелства кюрдите или Кюрдското регионално правителство в Северен Ирак и в този контекст са съгласни да обмислят контрамерки при сътрудничество", се казва в декларацията.

Не се разкриват подробности за възможните контрамерки, но министрите, които са в Ню Йорк за ежегодната сесия на Общото събрание на ООН, призоваха международната общност да се намеси.

Турският лидер Реджеп Ердоган заплаши да наложи санкции на кюрдите в Северен Ирак. Турската армия също провежда военни учения до границата.

Според Багдад националното допитване може да раздели страната и да доведе до по-голям конфликт.

Но кюрдите са категорични в намерението си да организират референдума, който, макар че не е обвързващ, може да даде начало на процес по разделяне на страната, която вече е разединена на светски и етнически принцип.

Тримата министри са решени да запазят териториалната и политическа цялост на Ирак.