Турският външен министър Мевлют Чавушоглу планира при всички положения да изнесе предизборна реч в подкрепа на конституционна реформа в Турция, въпреки че в Хамбург е отменено запланувано събитие заради проблеми с пожарната безопасност.

Това заяви говорител на управляващата партия в Турция, цитиран от ДПА.

Берлин: Обвиненията на Ердоган са нелепи

Берлин: Обвиненията на Ердоган са нелепи

През последните месеци се засили напрежението между Турция и Германия

Чавушоглу даде интервю за вестник "Хюриет" в Турция, в което осъди "напълно репресивната система" и повтори острите обвинения на турския лидер Реджеп Ердоган, че "всички тези практики напомнят за нацистката ера".

Топ дипломатът подчерта в интервюто, че Германия оказва натиск, за да гласуват турците против конституционните промени на готвения за април референдум.

Ако повечето турци гласуват с "да" на референдума, Ердоган ще получи повече правомощия за сметка на парламента.

Напрежение между Анкара и Берлин заради референдума

Напрежение между Анкара и Берлин заради референдума

Три германски града отказаха агитация...

Базираният в Германия говорител на турската Партия на справедливостта и развитието разкри, че турски представители в момента търсят алтернативно място след отмяната на събитието в Хамбург.

Той добави, че Чавушоглу ще изнесе реч в турското консулство в квартал "Ухленхорст" в Хамбург, ако не бъде намерено друго място за провеждане на събитието.

Турция многократно критикува решенията на местните власти в Германия от миналата седмица за отмяна на мероприятия с участието на турски министри в подкрепа на референдума през април.

1,4 милиона турци в Германия имат право да гласуват на допитването.

Турция обтегна отношенията и с Холандия, и с Австрия, след като двете държави намекнаха, че не трябва да се позволява на Анкара да провежда политически събития в Европа.