Финансовият министър на Турция Берат Албайрак изключи страната му да търси помощ от Международния валутен фонд (МВФ), съобщават "Дейли сабах" и други местни медии.

Стабилна Турция е важна за Европа, обяви Макрон пред Ердоган

Стабилна Турция е важна за Европа, обяви Макрон пред Ердоган

Двамата проведоха телефонен разговор

Той заяви, че Анкара не планира да търси финансова помощ от Международния валутен фонд и предимно ще се съсредоточи върху привличането на преки чуждестранни инвестиции и постигане на целите на правителството за фискална дисциплина чрез съкращаване на разходите.

Новите мита върху американски стоки на Турция са за $533 млн.

Новите мита върху американски стоки на Турция са за $533 млн.

Турция удвои митата върху американски стоки

Основният приоритет на Анкара е да сведе инфлацията, която в момента е 15%, до "една цифра" възможно най-скоро, обяви той.

Министърът проведе конферентен разговор с повече от 6 000 международни инвеститори, за да ги запознае с икономическия план на страната.

Турция „зашлеви” САЩ с 140-процентови мита

Турция „зашлеви” САЩ с 140-процентови мита

Мярката е в отговор на удвоените от Вашингтон мита върху турска стомана и алуминий

Албайрак увери инвеститорите, че Турция ще излезе от тази нестабилност по-силна, турският банков сектор е здравословен и силен.

Няма да правим компромис с фискалната дисциплина, изтъкна той и добави, че кабинетът няма да се забави при предоставянето на помощ на банковия сектор. По думите му към момента няма голямо изтегляне на депозити от банките.

Според него правителството очаква по-умерен ръст на турската икономика, която се разшири със 7,4 на сто през 2017 г.

Коментирайки безпрецедентните действия на САЩ да наложи санкции на натовския си съюзник, Албайрак отбеляза, че Турция ще премине през този период с други страни, включително Германия и Китай. Подчертавайки необходимостта от координация, той припомни, че "много различни държави" също са засегнати от американски санкции.