Турция разкритикува решение на Канада да спре износа на оръжие за страната, обвинявайки Отава в "двойни стандарти", информира АФП.

В понеделник Канада обяви решението си след разследване, което е установило, че се използват турски военни технологии в конфликта между Азербайджан и Армения.

"Очакваме Канада да води политика далеч от двойните стандарти и да действа извън влиянието на антитурските кръгове в държавата", се казва в съобщение на Министерството на външните работи на Турция.

"Докато Канада не вижда вреда в износа на оръжия за държави, които военно са замесени в кризата в Йемен...и представя продажбите като принос за регионалната сигурност, не може да има друго обяснение на решението й да спре да изнася оръжия за съюзник от НАТО", допълва ведомството.

През октомври 2019 г. Отава замрази разрешителни за износ на военна техника за Турция след операцията срещу кюрдите в Сирия. Решението бе отменено през май.

През последните близо 10 дни Армения и Азербайджан са във война в Нагорни Карабах, която до този момент е отнела живота на най-малко 260 души.