Турски съд наложи присъда от 22 г. затвор на известен бивш кюрдски депутат, който гладува няколко месеца в протест срещу повдигнатите обвинения в тероризъм, информира АФП.

Лейла Гювен, бивш депутат от Народната демократична партия, който изгуби имунитета си през юни, е осъдена за членуване в терористична организация и разпространение на терористична пропаганда на кюрдските екстремисти.

Хиляди протестираха в Истанбул в подкрепа на гладуваща депутатка

Хиляди протестираха в Истанбул в подкрепа на гладуваща депутатка

Лейла Гювен обяви гладна стачка на 8 ноември…

56-годишната привлече международно внимание с 200-дневна гладна стачка през 2018 г. за прекратяване изолацията на затворения кюрдски лидер Абдула Йоджалан и осигуряване на достъп до семейството и адвокатите му.

Кюрдската работническа партия (ПКК) на Йоджалан се бори срещу турската държава от 1984 г. Десетки хиляди са жертвите по време на конфликта.

Правителството вкара в затвора десетки кметове и други представители на Народната демократична партия през последната година. Те са заподозрени във връзки с ПКК.

Гювен не присъства на днешното съдебно заседание в югоизточния град Диарбекир.

Адвокатите й ще обжалват присъдата.

Йоджалан излежава доживотна присъда за държавна измяна на остров край Истанбул. Той бе заловен в Кения от турските служби през 1999 г.