Турски военни самолети, хеликоптери и дронове са поразили позиции на кюрдските бойци в Северен Ирак, съобщава "Ройтерс".

По информация на турското министерство на отбраната операцията по въздух и земя е била насочена към обекти като лагери и складове за боеприпаси.

Военните действия са част от продължителна турска кампания в Ирак и Сирия срещу екстремисти от Кюрдската работническа партия (ПКК) и сирийската кюрдска милиция - и двете считани от Анкара за терористични групировки.

Операцията е била насочена към иракските региони Метина, Зап и Авасин-Басян.

Турция обстрелва сирийски кюрди в Ракка

Турция обстрелва сирийски кюрди в Ракка

Не се уточнява брой на ранените

Турският силов министър Хулуси Акар заяви, че операцията продължава успешно, както е планирано.

От министерството посочват, че целта на операцията е "предотвратяване на терористични нападения" и гарантиране на сигурността на границите след оценка, че ПКК планира мащабна атака.

Впоследствие от ведомството съобщиха, че в зоната на антитерористичната операция са били неутрализирани най-малко 19 бойци от ПКК бяха неутрализирани за по-малко от ден.

Турция редовно нанася въздушни удари в Северен Ирак. ПКК вдигна оръжие срещу турската държава през 1984 г. Над 40 000 души бяха убити в конфликта, който в миналото беше съсредоточен основно в Югоизточна Турция.

Турски официални лица заявяват, че вярват, че Багдад е твърдо на тяхна страна в борбата с ПКК, която Европейският съюз и Съединените щати също определиха като терористична група.

Турция евакуирала една от големите си военни бази в Сирия

Турция евакуирала една от големите си военни бази в Сирия

За момента го твърдят само опозиционни сили и правозащитни групи