Във вторник турският парламент одобри предложение, призоваващо за удължаване на разполагането на войските в Либия за още 18 месеца, предаде Анадолската агенция.

Докато управляващата Партия на справедливостта и развитието и Партията на националистическото движение подкрепиха предложението, основната Републиканска народна партия и останалите опозиционни партии гласуваха против.

"Либия има заплахи за Турция и целия регион и ако атаките се възобновят, интересите на Турция в Средиземноморския басейн и Северна Африка ще бъдат засегнати неблагоприятно", се казва в предложението.

То настоява, че прекратяването на огъня, договорено през октомври и политическият диалог в Либия са от голямо значение за Турция.

В рамките на Меморандума за сигурност и военно сътрудничество, подписан с Либия, Турция ще продължи да допринася за обучението и консултантската подкрепа за Либия", се казва в нея.

Готовност за диалог в Либия

Готовност за диалог в Либия

От доста време страната има два органа на изпълнителна власт

Предложението беше внесено от председателството миналата седмица, на фона на искане на признатото от Либия правителство на ООН за военна помощ.

На 27 ноември Анкара и Триполи подписаха пакт за военно сътрудничество, както и споразумение за морските граници в Източното Средиземноморие.

Постоянното споразумение за прекратяване на огъня между враждуващите страни в Либия, обявено през октомври, изглежда не е надеждно, заяви тогава президентът на Турция Реджеп Ердоган.

Двете враждуващи страни в Либия се подписаха под споразумение за прекратяване на огъня на преговорите в Женева.

Ердоган: Примирието в Либия е ненадеждно

Ердоган: Примирието в Либия е ненадеждно

Примирието бе постигнато преди началото на подготвителната фаза на политически преговори

Признатото от ООН правителство на Сарадж в Триполи е подкрепяно от Турция, докато силите на Хафтар в Източна Либия са поддържани от Русия, Египет и Обединените арабски емирства.