Членовете на Камарата на представителите на Либия, избраният постоянен парламент със седалище в източния град Тобрук, заявиха в съвместна декларация в събота, че са готови да се насочат към уреждане на деветгодишния конфликт, предаде ТАСС.

"Уверяваме хората в Либия в нашата решимост да преодолеем разрива във всички правителствени органи и запазим единството и целостта на държавата и нейния суверенитет", гласи заключителното комюнике на консултативна среща, събрала над 110 членове на Камарата на представителите в северния марокански град Танжер.

Депутатите също така се съгласиха да проведат следващата среща в либийския град Гадамес.

В Либия заговориха за мир

В Либия заговориха за мир

Готви се пътна карта

На срещата в Танжер присъстваха делегати, представляващи различни либийски политически сили и трите исторически географски региона на страната - Триполитания (запад), Киренайка (изток) и Фезан (юг). Целта на събитието беше да се съгласуват различни позиции, да се преодолеят различията и да се положи основа за политическо уреждане на продължителната криза.

От доста време страната има два органа на изпълнителна власт - Правителството на националното съгласие и проислямисткия Върховен съвет (изключително консултативен орган) и източен кабинет на министрите.

В Либия постигнаха примирие

В Либия постигнаха примирие

Беше необходима голяма смелост

Източното правителство се подкрепя от командващия Либийската национална армия Халифа Хафтар.