Турция възстановява блокади през уикенда в повечето провинции и също така ще наложи ограничения за мюсюлманския свещен месец Рамадан след рязко увеличение на случаите на COVID-19, съобщава АП.

Вирусните инфекции в Турция са скочили по-малко от месец, след като страната раздели своите 81 провинции на четири цветни категории и намали ограниченията в някои провинции в рамките на усилията за "контролирана нормализация". Оттогава броят на потвърдените ежедневни инфекции се е утроил почти до около 30 000, което съответства на рекордните цифри, отчетени през декември.

Страната отчита и около 150 смъртни случая на ден, в сравнение с около 65 в началото на месеца.

В телевизионно обръщение след заседанието на кабинета късно в понеделник президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че 58 от 81 провинции на Турция, включително Истанбул и Анкара, сега са определени като "червени" или "много рискови" райони и ще бъдат подложени на блокади както събота, така и неделя.

Нощният полицейски час през уикенда в страната ще продължи. Нощният комендантски час, който съществува в цялата страна, ще продължи, каза той.

Ердоган пита Китай защо бави доставките на ваксини срещу COVID-19

Ердоган пита Китай защо бави доставките на ваксини срещу COVID-19

Ердоган се срещна с китайския външен министър Уан И в Анкара в четвъртък

Само 17 провинции са били в категорията "червени" на 2 март, когато училищата частично възобновиха обучението лице в лице, кафенетата и ресторантите имаха право да работят с половин капацитет, а в няколко града бяха улеснени комендантските часове.

"Увеличаването на броя на случаите и пациентите, както и увеличаването на броя на смъртните случаи, ни принуждава да преразгледаме съществуващите мерки", каза Ердоган в обръщение към нацията. "Броят на нашите провинции, които са в червена категория, която представлява категорията с много висок риск, достигна 58 - представляващи 80% от населението."

"Ще трябва да направим някои жертви през месеца Рамадан", каза той и добави, че на ресторантите и кафенетата ще бъде разрешено да сервират храна за вкъщи само през свещения месец, който започва на 13 април в Турция.

Масовите събирания за ястия за Рамадан, проведени преди изгрев и след залез слънце, ще бъдат забранени.

Ердоган е подложен на силна критика за провеждането на конгресите на управляващата партия в претъпкани спортни комплекси в цялата страна, въпреки новия скок на случаи на COVID-19. Той бе обвинен в двойни стандарти за пренебрегване на правилата на правителството за социално дистанциране. В едно такова събитие Ердоган се похвали с големината на тълпите.

В понеделник страната отчете около 32 400 инфекции. Общият брой на случаите в страната от началото на огнището миналата година е над 3,2 милиона. Броят на жертвите на COVID-19 достигна повече от 31 000.

Турция въведе програмата си за ваксинация през януари. До момента са направени над 15 милиона ваксинации. Около 6,7 милиона души са получили две дози.

Турция с над 29 000 нови случая на коронавирус

Турция с над 29 000 нови случая на коронавирус

Над 8,23 милиона души са получили първите си дози ваксина, а над 6,48 милиона - вторите