Турция започна масова ваксинация срещу коронавируса с китайската ваксина на Sinovac въпреки противоречивите данни за ефективността й, информира АФП.

Здравният министър Фахретин Коджа получи първата доза от CoronaVac на живо по телевизията, след като предварителни проучвания с повече от 7000 доброволци в Турция показаха, че ваксината осигурява 91,25% защита.

В Турция създадоха уред за диагностициране на коронавируса за 10 секунди

В Турция създадоха уред за диагностициране на коронавируса за 10 секунди

Пробив в изследвания

Но по-голямо клинично изпитание в Бразилия показва, че ваксината е с 50,4% ефективност, а друго проучване в Индонезия сочи 65,3% ефективност, което повдига въпроси около прозрачността на китайските производители.

Турска телевизия излъчи кадри със здравни работници, които получават първата доза от китайската ваксина. Властите уверяват гражданите, че не трябва да се тревожат за безопасността й.

Социологическо проучване от ноември показва, че половината турци не желаят да се ваксинират.

Коджа съобщи, че през първите часове са ваксинирани над 120 000 здравни служители в Турция заради "силната инфраструктура за изпълнение на програмата за ваксиниране".

В Турция починалите от коронавируса са 23 325.

Имунизационната кампания на национално ниво се осъществява с онлайн система.

След ваксинирането на 1,1 милиона здравни работници ще се пристъпи към ваксинирането на важните работници и хората на възраст над 65 г.

Тази имунизация е важна за връщане към нормалния, стария начин на живот, каза министърът на здравеопазването и добави, че виждат светлината в края на тунела, а през следващите дни ще стане още по-ярка.

Турция купи 50 милиона дози от китайската ваксина. 20 милиона ще бъдат доставени до края на март.

Страната също изпрати 20 000 дози в Северен Кипър.

През декември Анкара сключи споразумение за закупуване на 4,5 милиона дози от ваксината на Pfizer-BioNTech, които ще бъдат доставени до края на март. Турски представители се надяват да получат до 30 милиона дози от ваксината на Pfizer-BioNTech.