Турция предприе реципрочна мярка на решението на София да обяви турски дипломат за персона нон грата с експулсирането на Зорница Петрова Апостолова - дипломат в консулството ни в Истанбул.

Експулсирането на дипломатите на двете страни е последната индикация за увеличаващото се напрежение между съседките след влошаването на отношенията между Русия и Турция от 24 ноември 2015 година, когато турски самолет свали руски бомбардировач, пише турският „Хюриет”.

Турският консул в Бургас забъркан с ДОСТ, Анкара отвърна на удара

Турският консул в Бургас забъркан с ДОСТ, Анкара отвърна на удара

Това потвърди в ефира на Нова телевизия Илхан Андай

Припомняме, в неделя дипломатически източник съобщи, че турският дипломат Угур Емироглу, аташе в Генералното консулство на Турция в Бургас, е обявен за персона нон грата от българските власти. Емироглу е обвиняван от българските власти за религиозна дейност.

Вчера беше разпространена информация, че Турция е поискала България да отзове генералния консул в Истанбул Ангел Ангелов, която се оказа невярна.

Турската медия отбелязва, че българското външно министерство е изпратило дипломатическа нота на турското външно ведомство с искане Емироглу да напусне поста в консулството в Бургас, обвинявайки го в намеса във вътрешните работи на България.

„Хюриет” пише още, позовавайки се на български медии, че Емироглу е оказвал натиск върху малцинството в България да подкрепи българския политик Лютви Местан, който беше свален от поста лидер на българската етническа турска партия на 25 декември 2015 година, след като обявил подкрепата си за Турция в спора с Москва около сваления самолет.

Изгонихме аташе от турското консулство в Бургас

Изгонихме аташе от турското консулство в Бургас

От външно министерство обявиха пред news.bg

Източници са заявили пред изданието, че турски официални лица смятат, че представяните от българските власти причини за експулсирането на аташето са „безпочвени”. Според тях Анкара е била принудена да предприеме контрадействия и да обяви Апостолова за персона нон грата.

Апостолова, която е на дипломатическа служба в българското консулство в Истанбул, е призована да напусне турската територия.

Ситуацията е показател за увеличаващия се разрив между Анкара и София заради уникалната позиция на България в Европа, свързана с тесни отношения с Москва, въпреки че е член на ЕС и е част от НАТО, завършва турската медия.

Зорница Апостолова е първи секретар в консулството ни в Истанбул.