На 17 май 2018 г. в София да се проведе среща на държавните и правителствени ръководители на страните от ЕС и от Западните Балкани.

Това предлага председателят на Европейския съвет Доналд Туск, което е залегнало в списък с предложения за работната програма на Европейския съвет до средата на 2019 г., информира кореспондент на БТА.

Според предложената от него програма в периода на българското председателство на Съвета на ЕС догодина се предвижда на най-високо равнище да бъдат обсъдени изборите за следващия Европейски парламент, с възможност отново предварително да се състезават кандидатите за следващ председател на Европейската комисия. Сред другите теми са бъдещият бюджет на ЕС, въпросите с предварителната проверка на външните инвеститори, търговските споразумения и т. нар. търговска отбрана, електронната търговия, данъците и реформата на еврозоната.

Иначе в писмо до евролидерите по повод на заседанието на Европейския съвет в Брюксел тази седмица Туск отбелязва, че има много разногласия по множество теми в Общността.

Той предлага въпросите, които се намират в застой, да бъдат обсъждани редовно, а когато постигането на единомислие е невъзможно, да се прибягва към т. нар. "засилено сътрудничество". Тази процедура предвижда държави от ЕС, които са съгласни с дадено предложение, да го одобрят и прилагат, при запазването на възможността за присъединяване на останалите по всяко време.