Тялото на бившия премиер на Япония Шиндзо Абе беше върнато в Токио в събота, след като той беше смъртоносно прострелян по време на предизборна реч в Западна Япония ден по-рано, съобщи apnews.

Абе беше нападнат в град Нара и транспортиран с хеликоптер до местна болница, но почина от загуба на кръв въпреки спешното лечение, включващо масивни кръвопреливания. Полицията арестува нападателя, бивш член на японския флот, на местопрестъплението по подозрение за убийство. Полицията конфискува самоделния пистолет, който е използвал, а няколко други бяха открити по-късно в апартамента му.

Нападателят, Тецуя Ямагами, каза на следователите, че е планирал стрелбата, защото е повярвал на слухове, че Абе е свързан с организация, която той негодува, според полицията. Японските медии съобщиха, че мъжът е развил омраза към религиозна група, на която майка му е била посветена. Докладите не уточняват групата.

Черна катафалка, носеща тялото на Абе и придружена от съпругата му Акие, пристигна в дома му в престижния жилищен район на Токио Шибуя, където много опечалени чакаха и наведоха глави, докато превозното средство минаваше.

В събота полицията съобщи, че резултатите от аутопсията показват, че куршумът, който е влязъл в горната част на лявата ръка на Абе, е увредил артериите под двете ключици, причинявайки фатален масивен кръвоизлив.

Някои наблюдатели, които гледаха видеоклипове на убийството в социалните медии и телевизията, отбелязаха липса на внимание в откритото пространство зад Абе, докато той говореше.

Простреляха бившия премиер на Япония Шиндзо Абе
Обновена

Простреляха бившия премиер на Япония Шиндзо Абе

Той е починал в болницата

Фумикадзу Хигучи, бивш следовател от префектурната полиция на Киото, каза, че кадрите показват, че сигурността е била слаба на събитието и недостатъчна за бивш премиер.

"Необходимо е да се проучи защо сигурността позволява на Ямагами да се движи свободно и да върви зад г-н Абе", каза Хигучи в токшоу на Nippon TV.

Експерти също така казаха, че Абе е бил по-уязвим, стоящ на нивото на земята, вместо на върха на предизборно превозно средство, което според съобщенията не е могло да бъде организирано, тъй като посещението му в Нара е било набързо планирано предишния ден.

Във видеоклипове, разпространявани в социалните медии, нападателят, идентифициран като 41-годишния Ямагами, може да се види със самоделен пистолет, висящ на рамото му, застанал само на няколко метра (ярда) зад Абе през оживена улица и непрекъснато се оглежда .

Няколко минути след като Абе застана на подиума и започна речта си - докато местен партиен кандидат и техните поддръжници стояха и махаха на тълпата - Ямагами може да се види как изстрелва първия изстрел, който изстреля облак дим, но снарядът очевидно не е уцелил абе

Когато Ейб се обърна да види откъде идва шумът, проехтя втори изстрел. Този изстрел очевидно е уцелил лявата ръка на Ейб, липсвайки бронирано куфарче, вдигнато от охранител, който стоеше зад бившия лидер.

Абе падна на земята, лявата му ръка беше прибрана, сякаш за да покрие гърдите си. Организаторите на кампанията крещяха през високоговорители с искане медицински експерти да окажат първа помощ на Абе, чието сърце и дишане бяха спрели, докато той беше транспортиран с хеликоптер до болница, където по-късно беше обявен за мъртъв.

Според вестник Asahi, Ямагами е бил договорен работник в склад в Киото, където е бил оператор на мотокар и е известен като тих човек, който не се смесва с колегите си. Съсед в апартамента му каза на Асахи, че никога не е срещал Ямагами, въпреки че си спомня, че е чувал шумове като трион, използван няколко пъти късно през нощта през последния месец.

Китайският лидер Си Дзинпин, който в началото имаше мразовити отношения с Абе, изпрати съболезнователно съобщение до японския премиер Фумио Кишида в събота, ден след като повечето други световни лидери публикуваха своите изявления .

Си призна, че Абе полага усилия за подобряване на китайско-японските отношения и каза, че той и Абе са постигнали важно разбирателство за изграждане на по-добри връзки, според изявление, публикувано на уебсайта на китайското външно министерство. Той също така каза на Кишида, че е готов да работи с него, за да продължи да развива съседски отношения и отношения на сътрудничество.

Въпреки че не беше в длъжност, Абе все още имаше голямо влияние в управляващата Либералнодемократическа партия и оглавяваше най-голямата й фракция, но неговите ултранационалистически възгледи го превърнаха в разногласна фигура за мнозина.

Когато подаде оставка като министър-председател, Абе обвини рецидив на улцерозния колит, който е имал от тийнейджърските си години. Тогава той каза, че е трудно да остави много от целите си недовършени, особено неуспеха му да разреши проблема с японците, отвлечени преди години от Северна Корея, териториалния спор с Русия и преразглеждането на японската конституция, отказваща война.

Този ултранационализъм разгневи Кореите и Китай, а стремежът му да създаде това, което смяташе за по-нормална отбранителна позиция, разгневи много японци. Абе не успя да постигне заветната си цел да пренапише официално изготвената от САЩ пацифистка конституция поради слабата обществена подкрепа.

Лоялистите казаха, че неговото наследство е по-силна връзка между САЩ и Япония, която има за цел да укрепи отбранителната способност на Япония. Но Абе си създаде врагове, като прокара своите отбранителни цели и други спорни въпроси през парламента, въпреки силната обществена опозиция.

Абе беше подготвен да следва стъпките на своя дядо, бившия премиер Нобусуке Киши. Политическата му реторика често се съсредоточаваше върху превръщането на Япония в "нормална" и "красива" нация с по-силна армия и по-голяма роля в международните дела.

Япония е особено известна със строгите си закони за носене на оръжия . С население от 125 милиона, миналата година има само 10 криминални случая, свързани с оръжия, довели до един смъртен случай и четирима ранени, според полицията. Осем от тези случаи са свързани с банди. През същата година в Токио няма инциденти с оръжие, наранявания или смъртни случаи, въпреки че са конфискувани 61 оръжия.

Абе се гордееше с работата си за укрепване на съюза за сигурност на Япония със САЩ и с организирането на първото посещение на действащ американски президент Барак Обама в бомбардирания град Хирошима. Той също така помогна на Токио да получи правото да бъде домакин на Олимпиадата през 2020 г. , като обеща, че бедствието в атомната централа Фукушима е "под контрол", когато не е било.

Той стана най-младият министър-председател на Япония през 2006 г., на 52 години, но прекалено националистичният му първи мандат внезапно приключи година по-късно, също и поради здравословното му състояние.

Краят на изпълнения със скандали първи престой на Абе като министър-председател беше началото на шест години годишна смяна на ръководството, запомнена като ера на политика на "въртяща се врата", на която липсваше стабилност.

Когато се завърна на поста през 2012 г., Абе се зарече да съживи нацията и да извади икономиката й от дефлационния й застой със своята формула "Абеномика", която съчетава фискални стимули, монетарни облекчения и структурни реформи.

Той спечели шест национални избора и изгради стабилна хватка на властта, укрепвайки отбранителната роля и способности на Япония и нейния съюз за сигурност със САЩ. Той също така засили патриотичното образование в училищата и повиши международния авторитет на Япония.