Мъж намушка смъртоносно руски свещеник, който открито подкрепяше пънкарките от ''Пуси райът'' и крикитуваше остро висшия църковен клир в страната. Полицията откри тялото на Павел Аделгейм, 75 т. , в северозападния регион Псков, по което имаше множество прободни рани, предава агенция ''Франс прес''.

Органите на реда вече са задържали заподозрян. Мъжът е роден през 1986 г. В момента е в болница, състоянието му е стабилно и разследващите са готови да го разпитат. По първоначална информация арестуваният е познавал жертвата си, възможно е да е гостувал в дома й по време на убийството. Мотивът за деянието все още не е ясен.

Аделгейм е религиозен дисидент в тогавашното СССР. За убежденията си е лежал в затвора. В последните години от живота си критикува властното ръководство на Руската православна църква чрез блога си и във вестници. Извиси глас в подкрепа на жените от ''Пуси райът'', две от които излежават 2-годишни присъди в затворнически лагер заради химна срещу Владимир Путин, който изпяха в московския храм ''Христос Спасител''. В текста на песента те предупреждават за силната връзка между духовенството и държавния глава.

През 2012 г. Аделгайм е един от първите духовници подписали искане до патриарха на Руската църква Кирил. Подписката имаше за цел духовният водач на нацията да бъде милостив към ''Пуси райът''. Църквата заклейми поведението на жените като еретично. ''Те разкриха заблудата, в която съществува Руската православна църква и нездравите й връзки с Руската федерация'',се четеше в блога на свещеника.