Един от най-влиятелните наркобарони в Мексико бе убит при престрелка с полицията, съобщава БиБиСи.

44-годишният Луис Умберто Ернандес бил ключова фигура в дейността на наркокартел в Хуарес, който контролира най-могъщите канали за контрабанда на наркотици от Мексико към САЩ.

Известният под прозвището Кондор наркобарон е обвинен в съучастие в убийствата на над сто човека.

Що се отнася до Ернандес неговите документи били фалшифицирани, което затруднило неговото разпознаване. Въпреки че той е убит във вторник, самоличността му е установена едва късно в четвъртък.

Престрелката станала в столицата на щата Чихуахуа. Трима души, които съпровождали Кондора, са арестувани и са закарани в столицата за разпит.

Според данните на мексиканската полиция в продължение на 9 години Ернандес работел в екип с прокуратурата от мексиканския щат. В хода на разследването е установено, че по-голямата част от престъпленията, които са извършени от престъпния бос, са извършени именно в този период.

Използвайки прокурорската служба, той прикривал дейността на наркокартела и отстранявал хората, които му пречили.

През последно време мексиканските власти намерили няколко места, на които са извършени брутални убийства. Станало ясно, че по-голямата част от жертвите са обезглавени.

Миналата седмица президентът на Мексико Фелипе Калдерон обяви, че в североизточната част на страната са изпратени допълнително четири батальона за осигуряване на порядъка в региона.

Агенцията припомня, че от 2006 година до този момент са извършени 34 хиляди убийства, свързани с наркобизнеса.