Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че страните членки на ЕС са се „провалили да отговорят” на мигрантската криза и предупреди, че възстановяването на границите в отговор на проблема може да убие вътрешния пазар, цитиран от „Франс прес” и други медии.

На първата си пресконференция за 2016 година той очерта най-належащите проблеми пред ЕС, които са далеч по-големи от миналото и се очаква да бъдат повече през тази година. Въпреки че Юнкер „не храни илюзии”, според него „Европа може да се възстанови”.

До момента само 272 бежанци са разселени в други държави като част от приетата схема по разселване на 160 хиляди бежанци в страните членки на ЕС.

Европейската комисия не се провали, провалиха се редица страни членки, които не сториха това, което трябва да направим и това, което вече трябваше да бъде сторено, изтъкна Юнкер.

Вместо да се работи съвместно за намиране на общо решение, той се оплака, че страните членки въвеждат граничен контрол, който директно заплашва Шенгенската система и ЕС.

Шенгенската система трябва да продължи да живее на фона на бежанската криза. По-малко Шенген означава по-малко вътрешен пазар. Който убие Шенген, в крайна сметка ще вкара вътрешния пазар в гроба, изтъкна шефът на ЕС, допълвайки, че това ще доведе до „проблем с безработицата, който повече няма да бъде лесно управляем".

Когато всичко това се случи, икономическата цена, загубата на растеж и вредите за европейските перспективи за растеж ще бъдат огромни, добави той.

Без Шенген, без свободното движение на работници, без свободата на европейските граждани да се придвижват свободно, няма смисъл от евро”, предупреди Жан-Клод Юнкер, имайки предвид еврозоната.

Той каза още, че „започва малко да се изморява”, тъй като Комисията е критикувана, че не прави достатъчно за разрешаването на мигрантската криза, защото си губи времето само с изготвяне на общи планове за разселване и други мерки.

Юнкер безпощадно разкритикува страните членки, че не могат да приложат планове, които самите те са приели, което показва, че ЕС „се движи към сериозна криза по отношение на доверието”, ако държавите не изпълнят правните и политическите си ангажименти.

Днешните проблеми са „доста по-малки в сравнение с тези на нашите роднини”, категоричен е той.

Кризата ще ни придружава. Все още не сме в началото на края, изтъкна още той и даде като пример сътрудничеството между бившите лидери Кол и Митеран.

По въпроса за членството на Великобритания Юнкер е сигурен, че Брюксел и Лондон ще постигнат споразумение за реформирането на съюза до срещата на върха на ЕС през февруари.