Мъжът, заподозрян за убийството на френски полицай и съпругата му при свързано с тероризъм нападение, е бил осъден през 2013 година за участие в екстремистка организация, свързана с Пакистан. Това разкриха източници от следствието, цитирани от „Франс прес”.

Ликвидираха убиеца на полицай и съпругата му в парижкото предградие
Обновена

Ликвидираха убиеца на полицай и съпругата му в парижкото предградие

Твърди се, че нападателят е свързан с "Ислямска държава"

Припомняме, вчера полицията ликвидира нападателя при заложническа драма. Престъплението беше извършено в парижкото предградие Манянвил, намиращ се северозападно от френската столица. ДАЕШ („Ислямска държава”) пое отговорност за атаката.

След съвещание с френския президент Франсоа Оланд вътрешният министър на Франция Бернар Казньов потвърди, че убийството на полицая е терористична атака.

Казньов добави още, че повече от 100 души, които представляват потенциална заплаха за сигурността на страната, са арестувани тази година, включително през последните седмици.

Оланд изтъкна, че убийството е „безспорен терористичен акт”.

Френският лидер каза, че двойката е убита от терорист и че „Франция е изправена пред много голяма терористична заплаха”.

Властите са установили самоличността на извършителя – 25-годишният Лароси Абала. Според източниците той е бил осъден на 3 години затвор, от които 6 месеца условно по време на процес с още други 7 терористи за „престъпна връзка с цел подготвяне на терористични атаки”.

Ако се потвърди, че ДАЕШ стои зад убийството, това ще е първото нападение на организацията на френска земя, след като правителството наложи извънредно положение след атаките в Париж през ноември, при които загинаха 130 души.

В същото време двама представители на френските власти съобщиха, че нападателят е заснел видео по време на атаката. Единият от източниците поясни, че извършителят е предавал на живо нападението във „Фейсбук”. Профилът му е изтрит.

Единият от източниците каза още, че по време на атаката терористът се е чудел какво да прави с 3-годишното дете, което оцеля.

Междувременно се съобщава, че са задържани двама души, свързани с нападателя.