Учени, работещи с Големия адронен колайдер (LHC), са открили три субатомни частици, невиждани досега, докато работят за отключване на градивните елементи на Вселената, съобщи Европейският център за ядрени изследвания CERN във вторник, съобщава "Ройтерс".

Дългият 27 километра LHC в ЦЕРН е машината, която откри частицата Хигс бозон, която заедно със свързаното с нея енергийно поле се смята за жизненоважна за формирането на Вселената след Големия взрив преди 13,7 милиарда години.

Сега учени от ЦЕРН казват, че са наблюдавали нов вид "пентакварк" и първата по рода си двойка "тетракварки", добавяйки три члена към списъка с нови адрони, открити в LHC.

Експериментите започват отново извън Женева в Европейската организация за ядрени изследвания (CERN), пише "Евронюз".

След три години надстройки и поддръжка изследванията ще продължат отново в ускорителя на частици, Големия адронен колайдер (LHC), но този път с нов по-висок интензитет.

Клаудио Бортолин, който работи в CERN от 12 години, говори пред Euronews за Големия адронен колайдер.

Какво точно ще се случи от днес нататък в LHC?

Започва Run3 на LHC, това означава, че от тази вечер събирането на данни в експериментите се възобновява и програмата по физика на CERN може да се рестартира.

Ще преминем през различните фази на LHC: от инжектирането на три групи протони (на лъч) до декларирането на стабилни лъчи, преминаващи през други междинни операции, които водят до оптимизиране на лъчите, за да имат стабилни сблъсъци за следващите часове.

Каква е целта на този вид изследвания, защо са толкова важни за науката?

Вселената все още е пълна с отворени въпроси, това са невероятно години на открития и напредък в областта на космологичните изследвания (т.е.: гравитационните вълни).

Физиката на елементарните частици описва безкрайно малкото и какво се случва вътре в основните градивни елементи, които изграждат атомите, като елементарни частици: електрони, фотони, кварки, бозони и силите, с които те взаимодействат. Именно там е написана историята на Вселената и бихме искали да я открием.

Какво се надяват учените от CERN да разберат в тази нова ера на сблъсъци на частици?

На 4 юли отбелязахме десет години от обявяването на откриването на Хигс бозона.

През последните години измерихме някои от характеристиките му, но пътят за подробно описание на свойствата му все още е дълъг.

От друга страна, той играе ключова роля в първите моменти след Големия взрив, този бозон има да ни разкаже дълга история. След това имаме това, което се нарича физика отвъд стандартния модел и наблюдението на нови и непредвидени частици в модела е една от целите на ATLAS и CMS. ALICE трябва да продължи да разбира поведението на кварк-глуонната плазма, това екстремно състояние на материята, при което кварките и глуоните не са ограничени до други частици.

LHCb продължава изследователска програма за асиметрията материя-антиматерия, която също наскоро доведе до демонстрация на съществуването на екзотични частици като тетри и пентакварки.

Каква е връзката между физиката на елементарните частици и големите мистерии на нашата вселена?

CERN има фундаментален принос за разбирането на законите, управлявали функционирането на Вселената в първите моменти от живота.

Защо във Вселената има само материя, а антиматерията е изчезнала, е въпрос без отговор, но самото ни съществуване е пряко следствие от това неизвестно явление.

CERN, заедно с изследванията в областта на астрономията и астрофизиката, дава основен принос към познанието за миналото на Вселената и вероятно за бъдещата й еволюция.