Археолози са открили тайна камера в пирамидата на Снофру, като са използвали космически технологии, предаде агенция „Новости” с позоваване на египетското министерство по наследството от древността.    

Уточнява се, че екипът от френски изследователи е използвал т. нар. мюонен скенер, с който е оборудван за откриване на кухини в пирамидите.

Всяка секунда в горните слоеве на земната атмосфера се „раждат” милиони мюони – заредени частици, образуващи се при досега на космическите лъчи с молекулите на газовете от въздуха.

При сблъсъците мюоните се ускоряват до скорости, близки до тази на светлината, което им позволява да проникват на десетки и дори стотици метри под земната повърхност. Измерванията показват, че всеки квадратен метър от повърхността на Земята поглъща около 10 хиляди мюона.

Френски археолози и физици от министерството на атомната енергетика на Франция, съвместно с японски учени, разработват приспособление за телескопи, с което ще може да се „вижда” движението на мюоните, за да се откриват кухини и тайни помещения в древните архитектурни паметници.  

С позволението на египетското правителство те вече провеждат експерименти в пирамидите и гробниците на фараоните от декември миналата година.  

Методиката е базирана на разликите в скоростта на мюоните при преминаване през твърди материали и през газова среда.  

Чрез нея изследователите са успели да получат първата „рентгенова снимка” на пирамидата на Снофру – едно от първите по рода си съоръжения в древния Египет. Така те са потвърдили наличието на тайна камера, разположена на 18 метра над стая, която вече е известна на учените.

Предстоят подобни изследвания на пирамидите в Гиза и гробницата на Тутанкамон.