В продължение на десетилетия учените са озадачени от запазените бронзовите оръжия на известната китайска теракотена армия, които освен лъскави, са остри и с почти ненаранени повърхности, въпреки че са погребани повече от две хилядолетия, съобщава "Ройтерс".

Изследване на международен екип от учени, публикувано в четвъртък, може да разреши загадката, загърбвайки една интригуваща хипотеза: древните китайски занаятчии са използвали неочаквано напреднал метод на съхранение, използвайки метален хром.

Запазването на оръжията, включително мечове, копия и алебарди, се дължи на случайността - фактори като високото съдържание на калай в бронза и благоприятния състав на почвата, коментират учените след проучване на 464 бронзови оръжия и части.

Хромът, намерен върху бронзовите повърхности, според тях, е просто замърсяване от богатия на хром лак, нанесен от занаятчиите на теракотните фигури и частите на оръжията. Хромът не играе никаква роля в тяхното запазване.

Теракотената армия се състои от хиляди керамични воини и коне в реален размер, заедно с бронзови колесници и оръжия, част от огромен мавзолей от III в. пр. Хр. в близост до град Сиан, предназначен за Цин Шъхуан, първи император на обединен Китай.

Намерен през 1974 г., той представлява едно от най-големите археологически открития на 20-ти век.

Снимка 416458

Източник: iStock

Научните анализи преди почти четири десетилетия откриват хром на повърхността на някои от оръжия, подпомагайки хипотезата, че производителите на оръжия са използвали обработка на основата на хром за предотвратяване на корозия.

Хром-конверсионното покритие, технология, открита в началото на 20-ти век, се използва за обработка на металите, за да ги направи по-устойчиви на корозия. То включва потапяне на метал в разтвор, съдържащ соли на хром. Хром-оксиден слой се нанася върху повърхността на метала, като осигурява бариера срещу ръжда.

"Лакът е нанесен върху теракотената армия като грунд, преди да бъдат боядисани с цветове и ние смятаме, че е много вероятно той да е приложен и към сега разлагащите се дървени части като дръжки и шахти", коментира археологът от университета в Кеймбридж Маркос Мартинон-Торес, който ръководи изследването, публикувано в Scientific Reports.

Древният бронз често е в лошо състояние,  повърхностите са порести и на дупки със зелени или тъмни цветове.

"По същество показваме, че да, оръжията на теракотената армия обикновено са в много добро състояние, но понастоящем няма индикация, че това е нещо повече от чиста случайност", допълва Мартинон-Торес.

Снимка 416456

Източник: iStock