Близо 300 000 американци могат да загинат от COVID-19 до 1 декември, прогнозират здравните експерти на Университета във Вашингтон, въпреки че според тях 70 000 живота могат да бъдат спасени, ако хората спазват разпоредбите за носенето на маски, съобщава "Ройтерс".

"В САЩ виждаме влакче на ужасите. Изглежда, че хората носят маски и се отдалечават социално по-често, докато инфекциите се увеличават, след време след като инфекциите спадат, хората се успокояват и спират", коментира д-р Кристофър Мъри, директор на IHME, съобщавайки най-новата прогноза на университета.

Американските официални смъртни случаи са над 159 000 и 4,8 милиона известни случая на заразяване.

IHME заяви, че инфекциите спадат в бившите епицентрове на Аризона, Калифорния, Флорида и Тексас, но нарастват в Колорадо, Айдахо, Канзас, Кентъки, Мисисипи, Мисури, Охайо, Оклахома, Орегон и Вирджиния

Губернаторът на Охайо Майк Деуин, републиканец, заяви в четвъртък, че е тестван положително за COVID-19 преди планираната среща с президента Доналд Тръмп, но не е имал симптоми на заболяването.

Тенеси и Северна Каролина отчетоха рекордни увеличения на смъртни случаи за един ден в четвъртък, съответно с 42 и 73. Експертите смятат, че разпространението е предизвикано отчасти от пътуванията през лятната ваканция.

"Това е показател за предстоящи проблеми", заяви д-р Антъни Фаучи.

Фаучи коментира, след като координаторът на коронавирусната група на Белия дом, д-р Дебора Биркс, идентифицира нови проблемни области по време на телефонно обаждане с щатски и местни служители в сряда.

Данните на Белия дом показват малки увеличения в процента на положителните тестове в Чикаго, Бостън, Детройт и Вашингтон.

Тръмп се надява на ваксина срещу COVID-19 още преди изборите в САЩ

Тръмп се надява на ваксина срещу COVID-19 още преди изборите в САЩ

Въпреки позицията на здравните експерти

От положителна гледна точка, медицинските специалисти вече разбират по-добре с какво си имат работа, заяви д-р Халила Гейтс, специалист по белодробни и критични грижи в "Мемориал хоспитал" в Северозападен Чикаго.

Тръмп призова щатските и местните власти да отворят отново държавните училища за лично обучение. Много училищни райони в цялата страна, включително два от най-големите, Лос Анджелис и Чикаго, са избрали онлайн обучение.

Въпреки че миналата седмица броят на американците, търсещи обезщетения за безработни спадна, потресаващите 31,3 милиона души са получавали чекове за безработица в средата на юли. Други данни в четвъртък показват 54% ръст на съкращенията на работни места, обявени от работодателите през юли.

Държавният департамент в четвъртък отмени предписание от март, гражданите на САЩ да избягват всички международни пътувания поради пандемията, но американците все още са ограничени или забранени в много части на света, включително в Европейския съюз и Канада.

54% скок на съкращения в САЩ през юли

54% скок на съкращения в САЩ през юли

"Спадът е далеч от приключил", намаляват се заплати, "бизнеси се затваря и фалитите се увеличават"