Безпрецедентен анализ на това как растат раковите заболявания разкри "почти безкрайна" способност на туморите да се развиват и оцеляват, твърдят учени, съобщава БиБиСи.

Резултатите от проследяването на рак на белите дробове в продължение на девет години оставиха изследователския екип "изненадан" и "в страхопочитание" пред огромната сила, срещу която са се изправили.

Те заключиха, че трябва да се съсредоточим повече върху превенцията, като "универсално" лечение е малко вероятно скоро.

Cancer Research UK заяви, че ранното откриване на рак е жизненоважно.

Проучването, озаглавено TracerX, предоставя най-задълбочения анализ на това как се развиват раковите заболявания и какво ги кара да се разпространяват.

Раковите заболявания се променят и еволюират с времето - те не са фиксирани и неизменни. Те могат да станат по-агресивни: по-добре да избягват имунната система и да могат да се разпространяват из тялото.

Туморът започва като единична повредена клетка, но се превръща в смес от милиони клетки, които всички са мутирали по малко по-различен начин.

TracerX проследи това разнообразие и как се променя с времето при пациенти с рак на белия дроб и каза, че резултатите ще се прилагат за различни видове рак.

"Това никога не е правено досега в такъв мащаб", каза проф. Чарлз Суонтън от Института Франсис Крик и Университетския колеж в Лондон.

На повече от 400 души - лекувани в 13 болници в Обединеното кралство - са взети биопсии от различни части на техния белодробен рак, докато болестта прогресира.

"Изненада ме колко адаптивни могат да бъдат туморите", коментира проф. Суонтън. "Не искам да звуча твърде депресиращо за това, но мисля - предвид почти безкрайните възможности, в които един тумор може да се развие, и много големия брой клетки в късен стадий на тумора, който може да бъде няколкостотин милиарда клетки - тогава постигането на излекуване при всички пациенти с късен стадий на заболяването е огромна задача."

Проф. Суонтън каза: "Не мисля, че ще успеем да измислим универсални лекове". "Ако искаме да постигнем най-голямо въздействие, трябва да се съсредоточим върху превенцията, ранното откриване и ранното откриване на рецидив."

Затлъстяването, тютюнопушенето, алкохолът и неправилното хранене увеличават риска от някои видове рак. Справянето с възпалението в тялото също се разглежда като начин за предотвратяване на рак. Възпалението е вероятното обяснение за замърсяването на въздуха, причиняващо рак на белите дробове и възпалителни заболявания на червата, увеличаващи риска от рак на дебелото черво.

Еволюционният анализ е публикуван в седем отделни проучвания в списанията Nature и Nature Medicine.

Изследването показа:

Силно агресивните клетки в първоначалния тумор са тези, които в крайна сметка се разпространяват из тялото

Туморите, показващи по-високи нива на генетичен "хаос", са по-склонни да рецидивират след операция на други части на тялото

Анализът на кръвта за фрагменти от туморна ДНК означаваше, че признаци за връщане могат да бъдат забелязани до 200 дни преди да се появят на компютърна томография

Клетъчната машина, която чете инструкциите в нашата ДНК, може да се повреди в раковите клетки, което ги прави по-агресивни.

Изследователите се надяват, че откритията могат в бъдеще да им помогнат да предскажат как ще се разпространи туморът на пациента и да приспособят лечението.

Д-р Дейвид Кросби, ръководител на отдела за превенция и ранно откриване в Cancer Research UK, каза: "Вълнуващите резултати, произтичащи от TracerX, подобряват разбирането ни, че ракът е заболяване, което се развива с напредването си, което означава, че ракът в късен стадий може да стане много труден за лечение успешно".

"Това подчертава изключителното значение на по-нататъшните изследвания, които да ни помогнат да открием ракови заболявания в най-ранните етапи от тяхното развитие или дори по-добре, за да предотвратим тяхното възникване изобщо."

Създават ваксини срещу рак и сърдечни заболявания до 2030 г.?

Създават ваксини срещу рак и сърдечни заболявания до 2030 г.?

Проучванията по въпроса са "многообещаващи"