Учените едва започват да разбират огромния спектър от здравословни проблеми, причинени от новия коронавирус, някои от които могат да имат дългосрочни ефекти върху пациентите и здравните системи за години напред, според лекари и специалисти по инфекциозни заболявания, съобщава "Ройтерс".

Освен дихателните проблеми, които оставят пациентите да се задъхват, вирусът, който причинява COVID-19, атакува много органи на системата, в някои случаи причинява катастрофални щети.

"Мислехме, че това е само респираторен вирус. Оказва се, той отива към панкреаса. Той отива и към сърцето. Той напада и черния дроб, мозъка, бъбреците и други органи. Не оценявахме това в началото", коментира д-р Ерик Топол, кардиолог и директор на Института за транслационни изследвания на Scripps в Ла Джола, Калифорния.

В допълнение към респираторния дистрес, пациентите със COVID-19 могат да изпитат нарушения в кръвосъсирването, които могат да доведат до инсулти и екстремно възпаление, което атакува множество органи. Вирусът може също да причини неврологични усложнения, които варират от главоболие, замаяност и загуба на вкус или мирис до припадъци и объркване.

А възстановяването може да бъде бавно, непълно и скъпо, с огромно влияние върху качеството на живот.

Широките и разнообразни прояви на COVID-19 са донякъде уникални, каза д-р Садия Хан, кардиолог от Северозападна медицина в Чикаго.

При грип хората с основни сърдечни състояния също са изложени на по-висок риск от усложнения, каза Хан. Учудващото при този вирус е степента на усложненията, възникващи извън белите дробове.

Хан вярва, че ще има огромни разходи за здравеопазване и тежест за хората, които са оцелели от COVID-19. Пациентите, които са били в интензивното отделение или на вентилатор в продължение на седмици, ще трябва да прекарат дълго време в рехабилитация, за да си възвърнат мобилността и силата.

"Може да отнеме до седем дни за всеки един ден, в който сте хоспитализиран, за да възстановите този тип сили", каза Кан. "По-трудно е колкото си по-възрастен и никога няма да се върнеш на същото ниво на работа."

Въпреки че голяма част от акцента е поставен върху малцинството пациенти, които преживяват тежко заболяване, лекарите все повече се занимават с нуждите на пациенти, които не са били достатъчно болни, за да се нуждаят от хоспитализация, но все още страдат месеци след първото заразяване.

Тепърва започват проучвания, за да се разберат дългосрочните ефекти от инфекцията, заяви Джей Бътлър, заместник-директор по инфекциозните болести в американските центрове за контрол и превенция на заболяванията. "Чуваме съобщения за хора, които имат постоянна умора, задух. Колко дълго ще продължи, това е трудно да се каже."

Докато симптомите на коронавирус обикновено отзвучават за две или три седмици, приблизително 1 на 10 изпитват продължителни симптоми, пише д-р Хелън Солсбъри от Оксфордския университет в Британския медицински журнал.

Солсбъри каза, че много от пациентите й имат нормални рентгенови снимки на гръдния кош и няма признаци на възпаление, но все още не се връщат към нормално състояние. "Ако преди бягахте по 5 км три пъти седмично и сега се чувствате без дъх след едно стълбище или ако кашляте непрекъснато и сте твърде изтощени, за да се върнете на работа, тогава страхът, че никога няма да възвърнете предишното си здраве, е много реален", пише тя.

Д-р Игор Коралник, началник на невроинфекциозните заболявания в Северозападната медицина, прегледа съвременната научна литература и установи, че около половината от пациентите, хоспитализирани с COVID-19, имат неврологични усложнения, като замаяност, намалена бдителност, затруднена концентрация, нарушения на миризмата и вкуса и др. припадъци, удар, слабост и мускулни болки.

Коралник, чиито открития бяха публикувани в Annals of Neurology, започна амбулаторна клиника за пациенти с COVID-19, за да проучи дали тези неврологични проблеми са временни или постоянни.

Хан вижда паралели с ХИВ, вируса, който причинява СПИН. Голяма част от ранния фокус беше върху смъртността. "През последните години ние бяхме много съсредоточени върху сърдечно-съдовите усложнения при преживяването на ХИВ".