Силно заразният вариант Омикрон на вируса SARS-CoV-2, чиято най-разпространена форма е известна като BA.1, понастоящем е причина за почти всички коронавирусни инфекции в световен мащаб. Сега обаче учените наблюдават ръст на случаите, причинени от близък "братовчед", известен като BA.2, който започва да изпреварва BA.1 в някои части на Европа и Азия. Това предаде Ройтерс.

BA.1 съставлява 98,8% от секвенираните по света случаи, подадени в публичната база данни за проследяване на вируси GISAID към 25 януари. Според Световната здравна организация обаче няколко държави съобщават за неотдавнашно увеличение на подварианта, известен като BA.2.

В допълнение към BA.1 и BA.2 СЗО изброява два други подварианта под шапката на Омикрон: BA.1.1.529 и BA.3. Всички те са тясно свързани генетично, но всеки от тях се отличава с мутации, които биха могли да променят поведението му.

BA.2 е отговорен за приблизително 82% от случаите в Дания, 9% във Великобритания и 8% в Съединените щати, въз основа данни от GISAID .

Според някои анализи BA.2 може да е дори по-заразен от вече изключително заразния BA.1, но досега няма доказателства да избягва защитата от ваксините.

Датските здравни служители оценяват, че BA.2 може да е 1,5 пъти по-заразен от BA.1, въз основа на предварителни данни, въпреки че вероятно не причинява по-тежко протичане на заболяването.

Подвариант на Омикрон в Дания - по-заразен, но не води до по-тежко боледуване

Подвариант на Омикрон в Дания - по-заразен, но не води до по-тежко боледуване

Негови случаи има и във Великобритания, Швеция и Норвегия

В Англия предварителният анализ на проследяването на контактите от 27 декември 2021 г. до 11 януари 2022 г., извършен от Агенцията за здравна сигурност (HSA), показва, че предаването по домовете е по-високо сред контактите на хора, заразени с BA.2 (13,4%), в сравнение с други разновидности на Омикрон (10,3%).