В първия учебен ден в Украйна тази година няма да има разкази на децата за прекараната забавна ваканция със семейството, а за оцеляване по време на война, съобщава "Асошиейтед прес".

Голяма част от децата не са посещавали занятия от началото на руската инвазия на 24 февруари.

По данни на Главната прокуратура на Украйна оттогава най-малко 379 деца са били убити, а 223 са безследно изчезнали.

7013 пък са децата, които според украинските власти са били депортирани насилствено в Русия от окупираните от нея територии.

Снимка 586047

Източник: EPA/БГНЕС

Някои деца са били принудени да напуснат родните си места, за да се спасят от бомбардировките, а други са се укривали седмици наред в мазета. И въпреки че в т.нар. "безопасни" региони на страната понякога е можело да се провежда онлайн обучение, часовете често са били прекъсвани от воя на сирените.

За шест месеца война са засегнати 2400 училища в цялата страна, като 269 от тях са напълно разрушени.

"Това се превръща в новото нормално за децата, което е много тревожно, защото това не е начинът, по който децата трябва да живеят - с очакването, че всеки момент ще бъдат нападнати", посочва изпълнителният директор на УНИЦЕФ Катрин М. Ръсел.

Снимка 586048

Източник: EPA/БГНЕС

От критично значение е образованието да се върне към нормалния си ритъм, заявява и говорителят на УНИЦЕФ Джеймс Елдър.

Ударите срещу цивилни зони продължават и броят на загиналите деца расте. След първите месеци на шок обаче 51% от училищата в Украйна днес отварят врати, за да посрещнат отново учениците за присъствени занятия, независимо от риска. Има и възможност за онлайн обучение, ако това предпочитат родителите.

Снимка 586046

Източник: EPA/БГНЕС