Петима афганистански войници загинаха, а двама бяха ранени след приятелски огън, предаде АП.

Те са участвали в операция срещу талибаните в провинция Газни съвместно със самолети на НАТО.

Според говорителя на афганистанската армия, войниците са подготвяли изненадващо нападение срещу бунтовници в ранните часове на деня, когато приятелски самолети са открили огън по тях без предупреждение.

От НАТО потвърдиха за инцидента, като оправдаха случилото се с лоша координация между участниците в операцията.

Говорителят на организацията Джоузеф Блоц обясни, че командването не е било напълно сигурно къде точно би трябвало да се намират афганистанските военни. Започнало е съвместно разследване по случая.

Днешният инцидент е един от многото, които спъват сътрудничеството между чуждите части и местната армия. На деветата година от началото на военните действия в Афганистан президентът Хамид Карзай има желанието да поеме по-голямата част от контрола над страната чрез въоръжените си сили.

Единственият начин той и западните му съюзници да привлекат на своя страна населението е като се намалят до минимум страничните жертви и щети в операциите срещу талибаните. От друга страна, лоялността на афганистанската армия трудно може да се запази с инциденти като днешния.

Междувременно, трима американски войници загинаха днес в южната част на страната. Те са станали жертва на взривно устройство, поставено в близост до пътя, по който са се движили.

Отново днес се появи информация, че британското командване ще изтегли войниците си от един от най-опасните южни райони - град Сангин в провинция Хелманд.

На територията на провинцията има множество племена, които често влизат в конфликти, а освен това е важен център на търговията с опиум.

Близо една трета от убитите британски войници от 2001 г. насам са намерили смъртта си по улиците на Сангин.
Според експерти, боевете в района са сравними само със случвалото се през Втората световна война. Британското командване официално отрече на този етап да е издавана подобна заповед.