Вярва се, че Израел е извършил няколко нападения на територията на Сирия от 2013 г., като предимно са атакувани цели на ливанската групировка "Хизбула", която е ключов съюзник на сирийското правителство, съобщава АФП.

Днес израелската армия съобщи, че е извършила "мащабна" въздушна кампания по ирански цели в Сирия.

Напрежение между оста Иран-Хизбула-Сирия и Израел

Напрежение между оста Иран-Хизбула-Сирия и Израел

Сирия обвини съседа си в "агресия"

Световната агенция изброява някои от значимите въздушни бомбардировки на Израел в Сирия.

През тази година е отчетено значително ескалиране на напрежението. На 10 февруари Израел удари дузина сирийски и ирански цели. Рейдовете бяха извършени, след като израелски изтребител беше свален от противовъздушната отбрана на Сирия. Тел Авив обяви от своя страна, че е прехванал ирански дрон във въздушното си пространство.

Така за първи път Израел публично признава, че е атакувал ирански цели в Сирия от избухването на войната през 2011 г.

Сирия свали израелски Ф-16

Сирия свали израелски Ф-16

Израел затвори част от въздушното си пространство след свалянето на ирански дрон

През април 2017 г. сирийската държавна медия съобщи за огромна експлозия и огнено кълбо в небето до международното летище в Дамаск след въздушни удари на Израел. Сирийският център за наблюдение на човешките права информира, че еврейската държава е бомбардирала складове с оръжие на "Хизбула". През януари същата година Дамаск също обвини Израел, че е бомбардирал военното летище Mazzeh до столицата, където е базирано военновъздушното разузнаване.

Септември 2016 г. израелски самолети на няколко пъти нанесоха удари по позиции на сирийската армия, след като изстреляна от Сирия ракета падна в контролираната от Израел зона на Голанските възвишения. През декември Израел изстреля ракети до Mazzeh.

През 2015 г. при бомбардировка на Израел на сирийската страна на Голанските възвишения бяха убити шестима бойци от "Хизбула", както и ирански генерал. Операцията беше извършена на 18 януари. Ливанската групировка отговори с убийството на двама израелски войници. През август Израел съобщи, че е извършил удари на сирийската страна на Голан, след като ракети са били изстреляни от сирийски позиции. Петима души загинаха. През декември Самир Кантар от "Хизбула", лежал близо 30 г. в израелски затвор, беше убит при израелски удар до Дамаск.

През юни 2014 г. Израел бомбардира позиции на сирийската армия след нападение от Сирия, а през септември свали сирийски изтребител, опитал се да пресече линията за прекратяване на огъня на Голан.

Януари 2013 г. израелски изтребители удариха зенитно-ракетни комплекси и складове до Дамаск, подозирайки, че в района има химически оръжия. По-късно Израел обяви, че няма да позволи трансфер на оръжие от Сирия за "Хизбула".

През май 2013 г. еврейските ВВС бомбардираха научно-изследователски център в столицата, оръжеен склад и самолети, според дипломат в Бейрут. Сирийският център за наблюдение на човешките права съобщи, че 42 войници са убити.