Американската компания "Уестингхаус електрик" (Westinghouse Electric) възнамерява да внесе документи за фалит, съобщава Ройтерс, позовавайки се на осведомени източници от Тошиба (Toshiba), която притежава по-големия дял от американската компания.

Днес компанията възнамерява да подаде молба за съдебна защита от кредитори, за да се приложи член 11-и от Кодекса на САЩ за фалитите, тъй като е понесла големи загуби, които тласкат Тошиба към криза, поясниха източниците.

Според Тошиба внасянето на документите за банкрут ще ограничи щетите от загубите на компанията през миналата година.

В САЩ има два начина за банкрут: член 7 и член 11. Според член 7 всички дейности на компанията се прекратяват и се разпродават всички активи с цел да се плати на кредиторите. Според член 11 собственикът запазва бизнеса и е под постоянен съдебен надзор, също така спазва решените от съда правила и регулации. Длъжникът може да преструктурира бизнеса чрез събиране на средства от различни източници, включително нови заеми и кредити.

"Франс прес" информира, че компанията е изгубила повече от половината от пазарната си стойност от декември 2016 г., когато отчете милиарди долара загуби, а в същото време представители на компанията са разследвани за измами.

Американската компания е създадена през 1999 г. До 2014 г. се смята, че е изградила близо 50% от ядрените централи по света.

През 2015 г. компанията сключва изключително неуспешна сделка за закупуване на активи на Stone & Webster.

Загубите на "Уестингхаус електрик" могат да нараснат до 9 милиарда долара.

Компанията в момента е ангажирана с изграждането на две централи в Джорджия и Южна Каролина.

Припомняме, компанията беше свързвана с разширяване на АЕЦ "Козлодуй".