Хилари Клинтън знае, че правителствата на Саудитска Арабия и Катар предоставят финансова и логистична подкрепа на терористите от ДАЕШ („Ислямска държава”) в Близкия изток, съобщават руски медии.

Това става ясно от решението на „Уикилийкс” да разкрие трети пакет с мейли, които са предполага, че са откраднати от Джон Подеста - председателят на президентската кампания на Хилари Клинтън.

В разкритите мейли Клинтън очертава план от 9 точки за справяне с ДАЕШ, включително набиране на сирийски кюрди за борба с тероризма, значителна военна подкрепа от САЩ и съюзниците им.

Според нея САЩ трябва да бъдат готови да въоръжат сирийските бунтовници срещу правителството на Сирия, както и да окажат натиск върху Саудитска Арабия и Катар.

Докато тази военна/паравоенна операция продължава, трябва да използваме дипломатическите си и по-традиционните разузнавателни активи, за да окажем натиск върху правителстватата на Катар и Саудитска Арабия, които тайно предоставят финансова и логистична поддръжка на ДАЕШ и други радикални сунитски групи в региона”, се отбелязва в един от мейлите.

Нови 1 190 или вече повече от 4 хиляди мейла от Подеста са публикувани от сайта. Основателят на „Уикилийкс” обяви, че те ще разкрият около 50 хиляди съобщения.