Украйна изключи електричеството на източния регион, контролиран от проруските сепаратисти заради неплатени дългове, съобщава Ройтерс.

Три години след като Москва присъедини Крим, напрежението между Украйна и сепаратистите в руската източна част на страната остава високо, а примирието постигнато през 2015 г. е нарушавано редовно.

"Тази нощ, захранването на временно заетата територия на района на Луганск беше напълно спряно", казва във Facebook Всеволод Ковалчук, ръководител на държавния електроразпределител Укренерго.

Местните медии цитират сепаратистки служители, които заявяват, че бунтовническата територия, която граничи с Русия, е била подготвена за спирането и ще се свърже с други източници.

Борис Гризлов, пратеник на Москва за дългосрочните мирни преговори в Украйна, критикува хода като политически мотивиран и заяви, че Русия ще осигури захранване на засегнатата територия.

Луганските жители заявяват пред Ройтерс по телефона, че доставките на електроенергия изглежда работят нормално.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков казва, че решението да се отреже електричеството е "друга стъпка на Украйна по пътя към отхвърляне на територията", която е под сепаратистки контрол от 2014 г.

Украйна отряза доставките на газ до Луганск през 2015 г., също заради неплатените дългове и наложи търговска блокада на окупираните райони през март.

Киев обвинява района, че са натрупани 97,67 милиона долара дългове от неплатени такси за електричество.