Ключови градове и всички големи градове в Украйна, включително Мариупол, са под контрола на украинската армия, заяви председателят на Донецката областна военна администрация Павел Кириленко, цитиран от агенция "Униан".

Контролът върху Мариупол е от жизнено важно значение не само заради стратегическото му значение, но и заради разрастващата се хуманитарна криза. Беше съобщено, че все повече хора умират от глад.

Бившият заместник-началник на Националната полиция на Украйна генерал Вячеслав Аброскин публикува послание към руските военни, в което предлага да се предаде в плен, ако му позволят за изведе бедстващите деца от обсадения град Мариупол.

"Днес в напълно разрушения град останаха много деца,които ако не бъдат спасени сега, ще загинат в близките дни, времето изтича." - написа ген. Аброскин в профила си във Фейсбук.

Не се съобщава за реакция от руска страна.

Междувременно високопоставен източник от Пентагона съобщи пред New York Times, че руските военни са загубили контрола над украинския Херсон

New York Times: Руските военни загубиха контрола над Херсон

New York Times: Руските военни загубиха контрола над Херсон

Информацията е от високопоставен източник от Пентагона

По цялата "разграничителна линия" има обстрели, имало е и въздушни удари по думите на Кириленко.

По думите му обаче, град Волноваха е "фактически унищожен". След две седмици боеве са разрушени повечето сгради и инфраструктурата. Украинските военни са напуснали града и са се пребазирали на други позиции.