Украинската армия е получила безпилотни самолети Poseidon H10 и по-големите Poseidon H6, произведени от кипърската компания "Суормли лимитид". Това съобщава кипърското издание "in-cyprus", позовавайки се на украински източници.

Дроновете са на стойност 700 000 евро и са разпределени при 26-а артилерийска бригада и 120-и разузнавателен батальон. Те са закупени от благотворителната фондация на Сергей Притула - украински обществен и политически деец и телевизионен водещ.

H10 Poseidon VTOL UAS е електрически безпилотен апарат от среден клас, който осигурява преносимост и възможности за тайни операции.

Украинци се обучават в САЩ да воюват с дрон

Украинци се обучават в САЩ да воюват с дрон

Те ще се върнат в Украйна до дни

Дронът може да се транспортира в джип или пикап и да се подготви за операции за по-малко от десет минути.

Той е проектиран като монококов корпус с високо крило с електрически двигател и тласкащо круизно витло и четири постоянно монтирани VTOL електрически мотора и витла.

Този дизайн има значително предимство по отношение на безопасността на полетите, тъй като VTOL задвижването се използва както за излитане, кацане и зависване, така и за аварийно възстановяване по време на полет вместо авариен парашут.

Украйна атакува с дрон щаба на руския Черноморски флот в Севастопол

Украйна атакува с дрон щаба на руския Черноморски флот в Севастопол

Безпилотният самолет е бил свален, без да нанесе големи щети