Привърженици на украинските опозиционни  партии "Баткивщина", "УДАР" и "Свобода" днес се събраха в град Виница, за да протестират срещу приетите на 16 януари  промени в законодателството на Украйна, ограничаващи свободното провеждане на митинги, предаде агенция „Новости".

Припомняме, докато в центъра на Киев хиляди украинци участваха в денонощните бдения на  Евромайдана, парламентът на страната прие закони, въвеждащи санкции за участниците и организаторите на подобни прояви, както и ограничения за работата на интернет медиите и неправителствените организации.

С промените управляващите практически обявиха Евромайдана за незаконен.

Участниците в днешния митинг в украинския град Виница, освен флаговете на своите политически сили, носеха транспаранти с лозунги: „Твоето мълчание те прави роб" и „Виница, събуди се!".

По данни на агенция УНИАН, в акцията са  участвали около 2000 души.

Въпреки че президентът Виктор Янукович вече подписа приетите на 16 януари законодателни промени, участниците в митинга поискаха да бъде наложено вето на ограничителните законови текстове.

Протестиращите призоваха също всички присъстващи да се присъединят към протестните акции в Киев.

Новите законови разпоредби предизвикаха нови протести в столицата и в други градове.

В неделя многохилядният митинг завърши с превземане на дома на профсъюзите от участници в протеста, както и до масови сблъсъци между опозиционерите и милицията.