Украинската ядрена агенция "Енергоатом" съобщи за "безпрецедентна" кибератака срещу своя уебсайт, съобщава "Франс прес".

Уточнява се, че дейността й не е била нарушена.

"На 16 август 2022 г. беше извършена най-мощната кибератака от началото на руската инвазия срещу уебсайта на "Енергоатом", информира операторът в "Телеграм".

В съобщението се посочва, че атаката е била извършена от руска територия.

По данни на "Енергоатом" руските хакери са използвали повече от 7 милиона интернет бота, за да атакуват интернет страницата в продължение на три часа. Нападението обаче "не оказа значително влияние върху работата на уебсайта на "Енергоатом".

Украйна иска демилитаризирана зона около Запорожката АЕЦ

Украйна иска демилитаризирана зона около Запорожката АЕЦ

Воюващите страни си прехвърлят отговорността за обстрелите

Руски канал в Telegram, наречен "народна киберармия", около обяд вчера призова своите последователи да атакуват уебсайта на украинския ядрен оператор.

Кибератаката идва в момент, когато се засилва напрежението около Запорожката атомна електроцентрала в Южна Украйна - най-голямата в Европа. Тя беше превзета от Русия по време на нахлуването й в Украйна. През последните дни централата беше обстрелвана, като и Москва, и Киев се обвиняваха взаимно, че създават предпоставки за ядрена авария.

Киев отрича да е нанасял удари по съоръженията на централата и твърди, че руските войски провеждат "операции под чужд флаг" и сами я обстрелват, за да обвинят Украйна.

ЕС и 42 държави призовават Русия да се изтегли от Запорожката АЕЦ

ЕС и 42 държави призовават Русия да се изтегли от Запорожката АЕЦ

Международната общност ще държи Русия отговорна за нейната агресия и Русия трябва да носи пълна отговорност за своите незаконни действия в Украйна", се казва в документа

От своя страна постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя предупреди, че демилитаризацията на Запорожката АЕЦ, предложена от генералния секретар на ООН, ще я направи по-уязвима, тъй като че руските войски "охраняват" централата, включително от терористи.

Впоследствие от окупационната администрация на Запорожка област заявиха, че ръководството на ООН и ръководителят на дипломацията на ЕС трябва да обявят не демилитаризация, а да въведат режим на тишина и да предвидят не само санкции за нарушаването му, но и най-строги санкции за обстрел на атомни електроцентрали.