Когато 350 хиляди антиправителствени демонстранти се бяха събрали в неделя в столицата Киев, изтъкнат водещ от главната украинска телевизия, която е тясно свързана с президента Виктор Янукович, като че ли излезе от сценария. "Днес се прави история", каза той. "Усещането е, че сме се събудили в друга страна.", коментира агенция "Ройтерс".

Опозицията бе разгневена от решението на Янукович миналия месец да се откаже (под руски натиск) от ключовия договор за задълбочаване на отношенията с Европейския съюз и от последвалите брутални действия на милицията срещу демонстранти.

Но видимата симпатия на изтъкнатия тв водещ изглеждаше неуместна в канала "Интер", собственост на началника на президентската канцелария Серхий Льовочкин и богатия индустриалец Дмитро Фирташ.

Магнатът от енергетиката и химическата промишленост Фирташ (48-годишен) е сред най-богатите хора в Украйна и като главен играч във вноса на руски газ за Украйна е близък до правителството.

В комбинация със съобщенията, че Льовочкин е подал оставка като доверено лице на президента нецензурираното отразяване на събитията, от "Интер" намери отражение и в други медии под контрола на олигарси, което донякъде свидетелства за разклащане на почвата под краката на президента.

Тъй като държат в ръцете си голяма част от икономиката, олигарсите в Украйна разполагат и с огромна политическа власт.

Тяхното богатство обаче е обвързано с онези, които управляват. Кризата, предизвикана от отблъскването на ЕС в замяна на сближаване с бившия господар Москва, хвърли нова светлина върху любопитната и объркана политика на украинския елит след Оранжевата революция. И като всички добри бизнесмени, олигарсите подсигуряват своите залози.

"Като предоставят информационна платформа на опозицията, те си купуват застрахователни полици за бъдещето", казва Володимир Фесенко, независим украински анализатор. "В настоящия момент стратегията на олигарсите е ясна - те няма да търсят конфликт с президента. Но те могат да тръгнат и с опозицията", добавя той.

По богатство Фирташ изостава далеч зад най-богатия човек в Украйна - 47-годишния стоманен и енергиен магнат Ринат Ахметов. Този съюзник на Янукович от трудния за обитаване рускоезичен град

Донецк в Източна Украйна е притежавал според "Форбс" през тази година малко над 15 милиарда долара. Той е собственик на футболния клуб "Шахтьор" (Донецк), вкл. на свръхмодерния клубен стадион, открит през миналата година за Европейското първенство по футбол. Той често е сниман как седи с Янукович във ВИП ложата и гледа мачове.

Ахметов и двамата следващи в класацията олигарси - 52-годишният Виктор Пинчук, производител на тръби и индустриалец, и 50-годишният милиардер бизнесмен Игор Коломойски - заедно са осигурили над 12 на сто от производството в Украйна през миналата година.

Те могат да загубят много от лавирането между Изтока и Запада, което разиграва Украйна през деветте години след Оранжевата революция. В края на 2004 г. масови улични протести отмениха изборите, спечелени с измама от Янукович, и политиката стана прозападна.

През 2010 г. недодяланият бивш механик взе реванш, като победи на президентските избори пламенната лидерка от Оранжевата революция Юлия Тимошенко. След това тя бе вкарана в затвора заради газова сделка с Русия.

Предложеното от ЕС споразумение за търговия и интеграция, което бе отхвърлено от Янукович, предлага обещания и клопки за олигарсите.

Свободната търговия с ЕС би означавала приток на конкурентни стоки от блока и почти сигурно ответно повишаване на цената на руския газ - нещо, което би засегнало тежко Ахметов и Фирташ.

Фирташ има споразумение с "Газпром" да внася газ по преференциални цени. Но новите законови стандарти ще донесат и по-голяма защита срещу грабителски данъчен режим и срещу държавна намеса от типа на тази в Русия, съгласно която през 2005 г. бе вкаран в затвора най-богатия руснак Михаил Ходорковски.

"Смятам, че колективната позиция на олигарсите е да искат Европа, но по различни причини", казва Андрю Уилсън, старши сътрудник в мозъчния тръст Европейски съвет за външни отношения (European Council on Foreign Relations). "Те искат Европа като "крыша" (покрив) първо срещу Русия, а според някои от тях като защита от собствената си държава."

Ахметов има инвестиции в металургията в Европа и е заплатил 220 млн. долара за офиси в престижната сграда в Лондон "Уан Хайд парк". Пинчук направи име като един от най-изтъкнатите колекционери на произведения на изкуството, мерейки се с хора като Бил Клинтън и Елтън Джон. Той, заедно с жена си, е и голям дарител на фондацията "Фейт" на Тони Блеър, а притежава и къща в Лондон за 130 милиона долара.

Всяка година той събира лидери в двореца си в Ялта за дискусия как Украйна да задълбочи връзките си с Европа. А Фирташ е дарител за престижния Кеймбриджки университет. Отварянето към Запада би изглеждало естествен ход, път към легитимността.

Но на 21 ноември Янукович се поддаде на руския натиск. Уличните протести шокираха президента, но той се окопа. Хиляди демонстранти все още заемат Площада на независимостта в Киев и демонстрират пред правителствени сгради. Но опозиционното движение няма посока и лидер, подобен на Тимошенко, която е в затвора.

В търсене на приемник някои очи се вперват в могъщата осанка на Виталий Кличко, боксьора от тежка категория, чийто процент победи с нокаут превишава този на Роки Марчиано. Двуметровият Кличко е основател на УДАР и един от тримата опозиционни лидери, които искат да повторят Оранжевата революция. Въпреки че Кличко не страда от липса на долари, има съобщения, че Фирташ в желанието да подсигури залозите си се съюзява с УДАР, което от партията отрекоха. Говорител на Фирташ отказа незабавен коментар.

"Той има връзки с УДАР. Може би вижда политическата възможност у тях", казва Уилсън. "Олигарсите ще подсигуряват залозите си в подобна ситуация. Първият, който избяга, може да има проблем и със сигурност ще бъде заплашен от разрушаване на отношенията си със Янукович. Така че се стига до игра, в която всеки си мисли за това какво си мислят всички останали", добавя той.

Ахметов, Пинчук, Коломойски и Фирташ пазят мълчание от началото на кризата. Оставката на Льовочкин като шеф на президентската канцелария бе отклонена. По повод полицейското насилие от края на миналата седмица само групата "Систем кепитал мениджмънт" на Ахметов направи изявление, в което каза, че е "категорично" против насилието.

"Днес са необходими максимални усилия за намирането на взаимно приемливо решение, победа за всички страни и всички украинци", се казва в изявлението. На въпрос дали техните босове подкрепят подписването на търговско споразумение с Русия или ЕС, представители на Ахметов заявиха пред Ройтерс, че не правят политически коментари, тези на Фирташ казаха, че плановете им не зависят от този избор, а хората на Пинчук не отговориха.

Противопоставянето в Украйна създава огромни рискове за олигарсите. По-нататъшното объркване на отношенията със Запада и атаки на правителството срещу демонстрантите, завзели центъра на Киев, може да доведат до санкции, насочени срещу чуждестранните активи на близкия кръг около Янукович и в частност Ахметов.

"Ако Ахметов не спре Янукович, ще сподели отговорността с него", казва Серхий Лешченко, блогър и журналист в онлайн вестникът "Украинска правда". Някои твърдят, че размириците може да принудят олигарсите да заемат страна. "Най-опасната ситуация за олигарсите е когато всичко започне да се разпада, а тогава възниква рискът от разделяне на страната", казва Фесенко.

"Бизнесът не може да функционира в условията на политически военни действия", добавя той.